BiH
0

Vlada FBiH odobrila konsolidaciju Olimpa i Heliosa

FENA
Vlada Federacije BiH je na današnjoj 145. sjednici, koja je završena u Sarajevu, donijela dvije odluke kojima je odobreno pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednih društava Olimp d.d. Gračanica i Helios d.d. Banovići.

Odobreni postupak obuhvata izmirenje dugovanja Olimpa d.d. Gračanica, nastalog do 30. septembra 2013. godine u ukupnom iznosu od 2.550.564,17 KM, po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje 1.950.135,53 KM i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti 600.428,64 KM.

Za Helios d.d. Banovići odobreni postupak finansijske konsolidacije obuhvata izmirenje dugovanja nastalog do 30. septembra 2013. godine u ukupnom iznosu od 57.054,13 KM, po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje 18.829,98 KM i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti 38.224,15 KM.

Federalna vlada donijela je i Uredbu o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija koji se donosi svake godine, te usvojila Izvještaj o informatizaciji procesa evidencije, prijave i obrade podataka u turizmu.

Vlada je primila na znanje izvještaj o radu Agencije za nadzor osiguranja FBiH u prošloj godini u kojem se navodi da je u 2013. godini Agencija obradila 1.811 predmeta koji su se odnosili na odobrenja za rad, imenovanja osoba na važnim položajima u društvima za osiguranje, upis u registar društava i posrednika u osiguranju, kao i na saglasnosti za akte poslovne politike ovih društava.

Danas je prihvaćena i Informaciju Federalnog ministarstva trgovine o efektima podrške udruženjima potrošača u Federaciji BiH u prošloj godini, te donesen Zaključak kojim je obavezana Federalna uprava za inspekcijske poslove na primjenu Zakona o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, prvenstveno cigareta.

Vlada FBiH je donijela više odluka i rješenja iz oblasti kadrovske politike, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.