Sjednica u Mostaru
0

Vlada FBiH odobrila 37.507 KM za penzionisanje osam radnika UNIS Toolsa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća budu doznačena sredstva na račune doprinosa za PIO/MIO, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od neuposlenosti, u ukupnom iznosu od 37.507,65 KM za osam radnika privrednog društva UNIS Tools d.o.o. Sarajevo-Vogošća.

Sredstva su ostvarena prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH, a deponovana su na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH.

Osam radnika UNIS Toolsa stekli su uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Za eksproprijaciju na cesti Neum - Stolac izdvojeno 700.000 KM

Vlada FBiH saopćila je kako je usvojila informaciju o potrebi osiguranja sredstava za eksproprijaciju za izgradnju ceste Neum – Stolac.

Navode da su izrazili opredjeljenje da za ove namjene iz "Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH" Budžeta Federacije BiH u 2017. godinu izdvoji sredstva u iznosu od 700.000 KM.

"Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da Federalnom ministarstvu finansija dostavi zahtjev za izdvajanje ovih sredstava koje će za narednu sjednicu Vlade Federacije BiH pripremiti Prijedlog odluke o izdvajanju", stoji u saopćenju.

Produžen rok za subvencioniranje električne energije

Vlada FBiH danas je produžila do 31. decembra 2017. godine primjenu Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.

"Za kupce električne energije iz kategorije kućanstva, kod JU Elektroprivreda BiH d.d.Sarajevo i JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, koji ostvaruju pravo na najniži iznos penzije koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO/PIO u Federaciji BiH, te pravo na stalnu novčanu pomoć korisnicima koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH, primjenjuje se oblik smanjenja troškova za električnu energiju", saopćeno je.

Navode da se tom odlukom subvencionira potrošnja ispod prosječne, što je ispod 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i ispod 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.