|

Vlada FBiH odlučila: Psi lutalice u isključivoj nadležnosti kantona

Vlada FBiH odlučila: Psi lutalice u isključivoj nadležnosti kantona
141
Klix.ba
16.12.2015. u 17:37
37
komentara
141

dijeljenja
Vlada FBiH odlučila: Psi lutalice u isključivoj nadležnosti kantona Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna vlada prihvatila je danas inicijativu za izmjenu članova 28. i 30. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koju će dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.
Naime, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja je Federalno pravobranilaštvo dostavilo na izjašnjenje dvije tužbe fizičkih osoba protiv Federacije BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo radi naknade štete zbog ujeda pasa lutalica. Jednom od presuda Općinskog suda u Sarajevu je dosuđen iznos na ime naknade štete u visini 3.100 KM.

Kako bi bila izbjegnuta pravna i svaka druga odgovornost institucija FBiH, bilo je nužno da Vlada pokrene inicijativu za izmjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Odredbom člana 28. stav 4. Zakona propisano je da sklonište za životinje osniva fizička ili pravna osoba, jedinica lokalne samouprave, općina, grad, kanton ili entitet, dok je odredbom člana 30. propisano da skloništa i higijenske servise finansiraju budžeti entiteta, kantona, gradova i općina.

Vlada FBiH je usvojila mišljenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja da je članovima 28. i 30. ovog zakona utvrđena obaveza entiteta da osniva i finansira skloništa i higijenske servise. To je u suprotnosti sa Ustavom FBiH koji propisuje da je u isključivoj nadležnosti kantonalnih vlasti utvrđivanje politike koja se tiče reguliranja i osiguravanja javnih službi, a što je u konkretnom slučaju i služba koja bi se brinula o napuštenim psima.

"Dakle, kantoni su jedini ovlašteni da utvrđuju ove politike", navodi se u saopćenju Vlade FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...