BiH
22

Vlada FBiH obećala pokretanje procedure donošenja novog zakona, borci nezadovoljni

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predstavnici penzionisanih boraca Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane okončali su sastanak sa Vladom FBiH na kojem je dogovoreno da će novi zakon o penzionisanju uskoro biti pušten u proceduru.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, i pored informacije da je Vlada potpisala dokument koji je obavezuje da će pokrenuti proceduru donošenja novog zakona o penzionerima kojim bi bio povećan koeficijent penzionisanim borcima ARBiH i HVO-a, većina demonstranata pred zgradom Vlade FBiH je iskazalo nezadovoljstvo i nevjericu.

Nekoliko stotina bivših boraca Armije RBiH i HVO-a i dalje se nalazi pred zgradom uzvikujući parole i tvrdeći kako će tu i ostati dok se ne donese uvjerljiviji i konkretniji zaključak.

Ipak, njihovi predstavnici misle drugačije.

"40 posto naših ljudi živi sa ispod 400 KM mjesečno. Nećemo pokleknuti. Mi smo proteste završili za sada i oni su zamrznuti. Mi nećemo da se miješamo u politiku, ali možemo vršiti pritisak i ova koordinacija će to sigurno raditi počevši od sutra", rečeno je ispred zvaničnog predstavništva penzionisanih boraca.

Opći zaključak je da nacrt zakona što prije mora ući u parlamentarnu proceduru, a novac za isplatu je navodno siguran za prvih godinu dana.

Iako su organizatori pozvali borce da se raziđu, većina demonstranata odbija da ode kućama.

Podsjećamo, nekoliko stotina demonstranata traži da se na snagu vrati koeficijent koji je važio prije 2013. godine kada su mnogim bivšim borcima novim zakonom o penzijama one smanjene i do 70 posto. Kako tvrde, 40 do 50 posto penzionisanih boraca živjelo je solidno do prije tri godine, ali oni sada žive od socijalne pomoći.