Sjednica
0

Vlada FBiH o reviziji davanja za boračko-invalidsku zaštitu

FENA
Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu ramotrila Nacrt zakona koji najavljuje reviziju davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu i odlučila da o određenim detaljima buduće legislative razgovara s boračkim udruženjima.

Službeni naziv teksta je Nacrt zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić je na pres-konferenciji održanoj u toku sjednice Vlade rekao da je namjera zakonodavca postići pravičnu zaštitu onih koji je zaista zaslužuju, odnosno suzbiti pojavu lažnih korišćenja ovih prava.

O nijansama da li će za vrijeme revidiranja biti privremeno obustavljene sadašnje isplate korisnicima koji su pravo na naknade ostvarili nakon 19. juna 2004. godine, ili, pak, da li će svim korisnicima novca iz budžetskog "transfera za invalidnine", dok traje revizija (do kraja godine), biti umanjene naknade linearno za deset posto u odnosu na decembarske, treba u međuvremenu razgovarati s članovima veteranskih udruženja.

Donošenje ovog zakona o reviziji, o kojem je danas u Vladi tek obavljena rasprava, jedan je od bitnih uslova za operativnost stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.