{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH o povećanju kapitala Union banke, novih 20 miliona KM povoljnijih kredita za mlade

19.7.2018. u 10:06
4
24
Vlada FBiH o povećanju kapitala Union banke, novih 20 miliona KM povoljnijih kredita za mlade
4
Vlada FBiH o povećanju kapitala Union banke, novih 20 miliona KM povoljnijih kredita za mlade
Pred članovima Federalne vlade je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Federalnom ministarstvu finansija za pretvaranje njenih potraživanja u dionički kapital Union banke d.d. Sarajevo, u iznosu od 10.000.000 KM, putem zatvorene emisije dionica. Tako će Union banka imati na raspolaganju odobravanje 20 miliona KM kredita za stambeno zbrinjavanje mladih.
Ova sredstva predstavljaju nedospjela potraživanja Federalne vlade po osnovu Ugovora o kreditu po subordiniranim uvjetima zaključenim 22. oktobra 2014. između Vlade i Union banke.

Povećanje kapitala omogućava nastavak zajedničkog projekta - kreditne linije za mlade do ukupnog fonda od 30 miliona KM. Uz novouloženih 10.000.000 KM, povećanje kapitala omogućava Union banci odobravanje sredstava od 20 miliona KM, što dovodi do jačanja njenog potencijala i aktivnijeg udjela na tržištu te rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovništva s direktnim utjecajem na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i prijedlog da izgradnja poddionice od tunela Kvanj do Bune na Koridoru 5c, u dužini od 5,2 km, bude proglašena javnim interesom za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrati Prednacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata. Ovaj zakon uređuje postupak i uslove sticanja statusa organizacija osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata, njihovih reprezentativnih organizacija, područje, svrhu i ciljeve djelovanja, zadatke, vođenje registra organizacija, finansiranje te druga pitanja od značaja za funkcionisanje organizacija na nivou općina, kantona i Federacije BiH.

Na dnevnom redu je i Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o leasingu, s ciljem njegovog usuglašavanja s novim Zakonom o bankama, Zakonom o Agenciji za bankarstvo i Zakonom o faktoringu, odnosno do usaglašavanja odredbi koje se tiču kupoprodaje, plasmana i nadzora. Novim rješenjima je obuhvaćeno i utvrđivanje nadzora nad bankama u slučaju da pružaju usluge finansijskog leasinga.

Vlada će se izjasniti i o sedam nacrta zakona kojima bi sadašnje općine Gračanica, Visoko, Ljubuški, Gradačac, Čapljina, Srebrenik i Živinice dobile status gradova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: