|

Vlada FBiH o poslovanju privrednih društava

Vlada FBiH o poslovanju privrednih društava
0
S
Sarajevo-x.com
19.11.2008. u 14:02
0
komentara
0

dijeljenja
Vlada FBiH o poslovanju privrednih društava Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH razmatrala je na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Izvještaj Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o poslovanju privrednih subjekata prometa i komunikacija u prošloj godini.
Riječ je o preduzećima u kojima, prema Zakonu o privrednim društvima, ovo ministarstvo vrši upravljanje i kontrolu poslovanja: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar, Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, "Ceste“ d.d. Mostar, BH Pošte Sarajevo, "Sarajevo putevi“ d.d. Sarajevo, BH Telecom d.d. Sarajevo i B&H Airlines d.o.o. Sarajevo.

Međunarodni aerodrom Sarajevo, koji je u 100 posto državnom vlasništvu, ostvario je rast prihoda za pet posto, a rashoda za šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 31,9 miliona KM, uz neto dobit od šest miliona KM.
Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar (55,6 posto državno vlasništvo) imale su u prošloj godini rast ukupnog prihoda za 15 posto, a rashoda za 17 posto. Ostvaren je prihod od 243,06 miliona KM i neto dobit od 17,2 miliona KM.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar (62,76 posto državno vlasništvo) imala je smanjenje prihoda za četiri posto i rashoda za dva posto.Ukupno ostvareni prihod je iznosio 27,3 miliona KM i neto dobit od 1,032 miliona KM.

"Ceste“ d.d. Mostar (državni kapital 51 posto) imale su rast prihoda i rashoda za po 4 posto uz ostvarenih 11,3 miliona KM prihoda i bruto dobit od deset hiljada KM.

"Sarajevo putevi“ d.d. Sarajevo, sa 77,32 državnog kapitala, u prošloj su godini zabilježili smanjenje ukupnih prihoda i rashoda za po 10,7 posto. Ostvaren je prihod od 7,9 miliona KM i bruto dobit od 20 hiljada KM.

U BH Pošte Sarajevo, koje su, u potpunom državnom vlasništvu, prošla je godina okončana padom prihoda od 12 posto i rastom rashoda od jedan posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvaren je prihod od 83,9 miliona KM, a bruto dobit od 562 hiljade KM.

BH Telecom d.d. Sarajevo, sa 90 postotnim državnim vlasništvom, u prošloj je godini zabilježio rast ukupnih prihoda za šest posto i rashoda za jedan posto. Ukupno ostvareni prihod iznosi 612,4 miliona KM, a bruto dobit 162,5 miliona KM.

B&H Airlines d.o.o. Sarajevo, koji je u cijelosti u državnom vlasništvu, zabilježio je u 2007. godini rast ukupnih prihoda od 23,2 posto i rast rashoda za 11,72 posto. Ukupni je prihod iznosio 24,18 miliona KM uz gubitak od 125 hiljada KM.

Vlada je danas zadužila nadležno federalno ministarstvo da, u skladu sa zakonom, pripremi odluke o izdvajanju većeg dijela sredstava rezervi kompanija iz oblasti prometa i komunikacija na ime dividende koja pripada Vladi po osnovu državnog vlasništva.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.