BiH
0

Vlada FBiH: Novi zakon o sigurnosti i zdravlju na radu

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je ove sedmice i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu.

Ovim zakonom se materija koja je do sada bila regulirana Zakonom o zaštiti na radu iz 1990. godine usklađuje s preporukama Međunarodne organizacije rada i Okvirne direktive EEZ-a u pogledu korištenja pojma sigurnosti i zdravlja na radu.

Utvrđuju se prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenika u vezi s provođenjem i poboljšanjem sigurnosti i zdravlja zaposlenika na radu, kao i sistem pravila sigurnosti i zdravlja na radu čijom primjenom se postiže sprečavanje povreda na radu, profesionalnih oboljenja i drugih oboljenja u vezi s radom, kao i zaštita radne okoline.

Posebna zaštita se propisuje radi zaštite očuvanja duševnoga i tjelesnog razvoja mladih, zaštite žena od rizika koji bi mogli ugroziti ostvarenje materinstva, zaštite osoba s invaliditetom i profesionalno oboljelih osoba od daljnjeg oštećenja zdravlja i umanjenja njihove radne sposobnosti te očuvanja radnih sposobnosti starijih zaposlenika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi.

Narasle potrebe savremenog doba uvjetuju uspostavu sistema pravila čija primjena treba osigurati prevenciju u nastajanju povreda na radu, profesionalnih oboljenja i drugih oboljenja u vezi s radom, posebnu zaštitu žena u vezi s materinstvom, mladih, invalida i profesionalno oboljelih osoba od daljnjeg oštećenja zdravlja i umanjenja radne sposobnosti starijih zaposlenika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi, kao i zaštitu radne okoline.

Prema ovom zakonu poslodavac je dužan da obezbijedi sigurnost i zdravlje zaposlenika poduzimanjem mjera za sprečavanje rizika radnog mjesta, obavještavanjem i osposobljavanjem zaposleniika, odgovarajućom organizacijom rada i potrebnim materijalnim sredstvima.

Za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika obaveza je i da formiraju odbor za sigurnost i zdravlje na radu kao savjetodavno tijelo, sastavljeno od jednakog broja zastupnika sa strane poslodavca i zaposlenika, dok kod poslodavaca sa 15 ili više zaposlenika zaposlenici biraju povjerenika za sigurnost i zdravlje na radu.

U nacrt zakona ugrađene su i odredbe Direktive Vijeća Evropske zajednice o uvođenju mjera za podsticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja radnika na radu, koje se odnose na prevenciju profesionalnih rizika, sigurnosti i zdravlja na radu, kao i eliminaciju rizika koji mogu izazvati nesretne slučajeve.

Radi obezbjeđenja efikasne i dosljedne primjene zakonskih odredaba predviđen je inspekcijski nadzor i dato ovlaštenje inspektorima rada za poduzimanje odgovarajućih mjera.

Za provođenje ovog zakona nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta Federacije BiH.