Odlučuje Nezavisni odbor
0

Vlada FBiH nije imenovala novog direktora FUP-a, HDZ-ovci usamljeni u podršci Galiću

D. Be.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Vlada FBiH nije imenovala nijednog od sedam kandidata za direktora Federalne uprave policije (FUP). Kako saznajemo, za Zorana Galića, najbolje rangiranog kandidata, glasalo je samo pet ministara (svi iz HDZ-a), što je bilo nedovoljno.

Glasanje je upriličeno nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH je ranije tražio urgenciju da se konačno završi procedura imenovanja direktora FUP-a te da se Vlada FBiH izjasni prema članu 55. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, a na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju sve uslove javnog konkursa za imenovanje direktora FUP-a.

Šta sada?

Prema proceduri, ukoliko Vlada FBiH ne prihvati nijednog kandidata s rang-liste (što se dogodilo danas), odnosno najbolje rangiranog, onda Nezavisni odbor ima pravo da raspravlja o tome na svojoj idućoj sjednici i donese odluku kojom može ili prihvatiti današnji zaključak Vlade FBiH ili odlučiti da stane iza svoje rang-liste i podrži najbolje rangiranog kandidata. U tom slučaju Zoran Galić bi postao prvi čovjek FUP-a.

Rang-lista nakon konkursa provedenog 2019. godine:
  • Zoran Galić, 97 bodova
  • Milan Galić, 96 bodova
  • Ensad Korman, 89,5 bodova
  • Robert Perić, 89 bodova
  • Ljuban Frljić, 83,3 boda
  • Mustafa Hujdurović, 79,6 bodova
  • Zoran Čegar, 78,8 bodova

Ova lista je tada upućena Vladi FBiH putem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega je trebao biti imenovan novi direktor FUP-a. No do toga nikada nije došlo zbog opće političke krize na entitetskom nivou, između SDA i HDZ-a, što je rezultiralo tim da ni danas nije formiran novi saziv Federalne vlade.

U junu 2019. na sjednici Vlade FBiH je izglasana, prije svega zahvaljujući glasovima SDA i uz podršku SBB-a, odgoda imenovanja novog direktora federalne policijske agencije. Time je obesmišljen javni konkurs koji je ranije raspisan.

Ministar Čampara prošle godine je odbio podržati prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH o imenovanju prvog s liste (Zorana Galića), iz razloga što ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti te bi imenovanje bilo bespotrebno, dok se ne ostvari puni dogovor za sva mjesta unutar vlade i institucija koje ona imenuje.

Podsjetimo, v. d. direktora FUP-a je Ensad Korman, dok je Zoran Galić prvi čovjek Granične policije BiH.