BiH
0

Vlada FBiH nezadovoljna konceptom i načinom funkcioniranja Direkcije za robne rezerve FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH završila je danas zadnje čitanje prijedloga budžeta FBiH za narednu godinu, određene tehničke dorade budžeta bit će izvršene u skladu sa zaključcima Parlamenta FBiH i u ponedjeljak će biti usvojen prijedlog budžeta koji će biti upućen Parlamentu, izjavio je danas federalni premijer Nedžad Branković.

Premijer Branković je najavio da će se sjednice oba doma Parlamenta FBiH održati 28. i 29. decembra te se nada da će budžet biti usvojen u ovoj godini.

Govoreći o funkcioniranju Direkcije robnih rezervi FBiH, koja se prvi put suočila s izazovom intervencije na tržištu zbog povećanja cijene određenih osnovnih životnih namirnica, Branković je ocijenio da Direkcija funkcionira po neefikasnim zakonima.

  • Mi smo danas kao Vlada, nakon analize i rasprave zaključili da smo nezadovoljni konceptom i načinom funkcioniranja Direkcije robnih rezervi FBiH, da smo nezadovoljni ukupnom efikasnošću i potezima menadžmenta kada su u pitanju ova dva projekta zbog kojih smo intervenirali na tržištu, kazao je premijer.

Naveo je da su zadužena ministarstva trgovine i poljoprivrede da naprave detaljnu informaciju i hitno predlože mjere da se ova dva izvora nezadovoljstva Vlade riješe putem izrade novog zakona i novog koncepta funkcioniranja federalnih robnih rezervi u sinergiji s kantonima, jer je svako rješenje u Federaciji složenije budući da kantonima pripada 60 do 70 posto nadležnosti.

Komentirajući slučaj lošeg kvaliteta žita iz robnih rezervi, zbog čega su proizvođači hljeba najavili da će morati povećati cijene, premijer Branković je rekao da postoje jasna pravila kod uskladištenja žitarica čija je obaveza zanavljanje tih količina koja se nalaze u silosima.

Branković danas nije želio ništa da prejudicira, jer će zadaća ministarstava poljoprivrede i trgovine biti da daju konkretne odgovore, ali je naglasio da se u ugovorima o skladištenju jasno zna čija je obaveza zanavljanje zaliha.

Kada su u pitanju najave Klasa i Sprinda o povećanju cijena, premijer je rekao da se nada da neće povlačiti jednostrane poteze, jer su oni sastavni dio koordinacije Vlade BiH i partnera iz mlinsko-pekarske industrije s kojima je stabilizirana cijena hljeba.

Upitan za čudne datume i nepostojeću zemlju porijekla koji su se pojavili na ulju iz robnih rezervi, premijer je rekao da je Vlada stavila na raspolaganje prvu količinu kojom je procijenila da će stabilizirati cijene ulja na tržištu.

Nakon Vladinih odluka, daljnji posao je bio na Direkciji za robne rezerve i potpunu odgovornost snosi ova direkcija.

  • To su pitanja za prvog čovjeka institucije koja je zadužena uime Vlade FBiH da vodi računa o tome i da se brine o distribuciji, kazao je Branković, dodajući da su ovi slučajevi pokazali realan domet institucija koje imamo.

Izrazivši još jednom nezadovoljstvo radom tih institucija, Branković je najavio da će se Vlada založiti za stvaranje novog sistema.