Vlada FBiH
0

Vlada FBiH: Neće biti enormnih cijena ulja od osam KM niti nestašica

FENA
Nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Federaciji Bosne i Hercegovine - ulja, šećera, brašnja i mlijeka, Federalna vlada će aktivirati za maloprodaju određene količine iz robnih rezervi, prije svega jestivog ulja.

Ulje iz rezervi bit će pušteno u prodaju iduće sedmice, ustvrdio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade u Sarajevu, a prema izjavi ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, cijene tog ulja bit će niže od sadašnjih. Međutim, koliko će one tačno iznositi, niko iz Federalne vlade danas nije saopćio.

O tome će se znati više nakon koordinacije s Direkcijom robnih rezervi od koje se povratna informacija o određenim detaljima očekuje u ponedjeljak.

Uglavnom, nestašice ulja neće biti jer će se po potrebi nabavljati dodatne količine u robne rezerve po povoljnijim cijenama na svjetskom tržištu, ustvrdili su predstavnici Vlade.

Šef Inspekcijske uprave Ibrahim Tirak saopćio je da jučerašnji nadzor u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici pokazuje evidentna poskupljenja.

«Cijene ulja su u prosjeku povećane za 33,6 do 34,6, mlijeka za 16,6 do 20, brašna od 15 do 23,5, maslaca od 29 do 68, dok su cijene šećera u blagom rastu i padu i u nekoj su fazi smirivanja, od minus 4,55 posto do rasta od 4,2 posto.

Cijene ulja u uvozu, prije carinjenja i svih troškova, kreću se od 2,05 do 2,20 KM. Kad dođete do iznosa od 2,80 KM do tri KM, to je cijena koja odražava stanje cijena ulja na tržištu.

Provjeravali smo i marže. One iznose do četiri posto na ulje, šećer, brašno i mlijeko, pa nema manipulativnog elementa, u smislu velikih zarada trgovaca.

Od sve nabrojane robe, cijene rastu iz tačno određenih razloga. Uzrokuju ih cijene energenata, nestašica na tržištu zbog slabog roda ove godine, a ima i nešto manipulativnih radnji velikih proizvođača ulja. Čak se ugovorene količine ne isporučuju, ne zbog nestašice, nego iz određenih razloga, vjerovatno formiranja nekih drugih cijena», kazao je na pres-konferenciji šef Inspekcijske uprave u Federaciji Ibrahim Tirak.

«Neosporni je rast cijena, ali je, ne znam zašto, stvorena vještačka fama o cijeni ulja, naprimjer, od osam KM. Mislim da se to nikad neće desiti, niti ćemo mi to dozvoliti.

Nema nikakve potrebe da građani kupuju velike količine robe jer nestašica neće biti. Ulja, brašna, šećera i mlijeka će biti, pitanje je samo šta će se dešavati na tržištu.

U medijima izjave o tome daju ljudi koji nemaju veze sa stanjem na tržištu i kretanjem robe, stvarajući famu i ružan ambijent u Federaciji», ustvrdio je dalje Tirak.

Ministar Perica Jelečević prenio je novinarima zaključke s predloženim mjerama koje je na današnjoj sjednici donijela Federalna vlada nakon rasta cijena osnovnih životnih namirnica i uzmenirenja koje su poskupljenja izazvala među građanima Federacije.

«Mislim da će se napetost koja vlada u FBiH u vezi s poskupljenjima osnovnih životnih namirinica suzbiti na određen način», zaključio je Jelečević.

Bit će razmotrena i primjena federalnog Zakona o kontroli cijena s ciljem da se suzbiju moguće manipulacije i stvaranje vještačkih nestašica.

Jelečević aktuelno stanje dovodi u vezu i s trenutnom političkom klimom u zemlji u kojoj se stvara psihoza kod građana i na tržištu općenito.

Vlada je danas zaključila da resorna ministarstva, zajedno s kantonalnim ministrima proanalizira stanje jer je, naglasili su i ministar Jelečević i federalni premijer Nedžad Branković, socijalna politika u Federaciji u većoj mjeri u nadležnosti kantona. Kantonalni nivo je također odgovoran i mora biti uključen u ovu problematiku, kazali su.

Nakon toga će biti sačinjen zajednički prijedlog za reakciju Federacije i kantonalnih vlada.

Uprava za inspekcijske poslove će se aktivnije uključiti na terenu, jedan je od današnjih Vladinih zaključaka.

Za iduću sedmicu će biti pripremljen i zajednički sastanak federalnog i kantonalnih premijera da bi dogovorili zajedničke aktivnosti, svako iz svoje nadležnosti, saopćeno je na pres-konferenciji.