BiH
8

Vlada FBiH: Naziv općine Prozor-Rama nije usklađen sa Zakonom

FENA
Sa današnje sjednice
Sa današnje sjednice
Predstavnički dom Parlamenta FBiH dostavio je Vladi FBiH Inicijativu Općinskog vijeća Prozor - Rame, od 29. oktobra 2013., za dopunu Zakona o federalnim jedinicama (kantonima) radi davanja mišljenja, odnosno izjašnjenja.

U Inicijativi je predloženo dopuna člana 12. tačka. 5 Zakona o federalnim jedinicama koja glasi "Prozor" u "Prozor-Rama".

U obrazloženju Inicijative navedeno je da općina Prozor-Rama sadašnji naziv ima u skladu s Arbitražnom odlukom visokog predstavnika iz 1995., kao i da se on koristi u službenoj korespodenciji, Statutu i drugim aktima Općine, nazivima institucija, ustanova, poduzeća u općini Prozor-Rama, kao i na kantonalnom i federalnom nivou.

Također, u obrazloženju je navedeno da sadašnji naziv općine "Prozor-Rama" nije usklađen s Zakonom o federalnim jedinicama.

U današnjem izjašnjenju Federalne vlade se ističe da je, ukoliko se želi izvršiti izmjena naziva određene općine, potrebno, uz obrazloženje inicijative, donijeti poseban zakon o promjeni naziva, jer je Zakon o federalnim jedinicama samo preuzeo nazive općina koji su utvrđeni osnovnim zakonom.

Tek nakon donošenja takvog zakona o promjeni naziva općine potrebno je izvršiti izmjene u svim drugim zakonima i aktima u kojima se koristi sadašnji naziv općine Prozor.

Povodom Inicijative Općinskog vijeća Ilidža za donošenje Zakona o javnim ustanovama, Federalna vlada je dala Izjašnjenje da je Zakon o ustanovama donesen i objavljen u Službenom listu RBiH broj 6/92, 8/93 i 13/94.

Vlada je istakla da ova inicijativa ne sadrži obrazloženje, odnosno iz nje nije vidljivo iz kojih razloga je potrebno donošenje novog umjesto postojećeg Zakona.

Federalna vlada danas je pozitivno odgovorila na zahtjev Općine Kreševo - Službi za civilnu zaštitu, urbanizam, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, kojim je traženo mišljenje povodom prijedloga JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Operativni centar Poslovnica Kreševo, za nepotpunu eksproprijaciju na nekretnini koja je vlasništvo Federacije BiH.

Radi se o parceli od 16 kvadratnih metara, na kojoj treba postaviti trafo-stanicu (CRTS).

Ujedno, Vlada prihvata prijedlog distribucijskog područja "Centar" Novi Travnik za ustanovljenje služnosti za nepotpunu eksproprijaciju, bez naknade, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.