BiH
285

Vlada FBiH napravila veliki korak ka ozdravljenju bh. sporta

Klix.ba
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u ovom bh. entitetu što je veliki korak ka ozdravljenju bh. sporta.

Ovaj Prijedlog je po hitnoj proceduri upućen u Parlament FBiH, a njime će se urediti uslovi, način i postupak postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 31.12.2013. godine, otpis zateznih kamata i troškove prinudne naplate sportskim kolektivima u Federaciji BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Sportski kolektiv koji ima utvrđen porezni dug ima mogućnost zaključivanja sporazuma njegovog vraćanja na rate. Ujedno, ima pravo na otpis zateznih kamata i umanjenje glavnice duga. Otpis zatezne kamate i umanjenje glavnice duga izvršit će Porezna uprava rješenjem nakon izmirenja posljednje rate duga.

Umanjenje glavnice utvrđuje se u zavisnosti od roka na koji se zaključuje sporazum: do 12 mjeseci za 30 posto, do 36 mjeseci za 20 posto, a do 60 mjeseci za deset posto.

Sportski kolektiv koji ne ispunjava obaveze iz zaključenog sporazuma suočit će se s njegovim raskidom i nastavkom postupka prisilne naplate, bez mogućnosti otpisa zateznih kamata i umanjenja glavnog duga. Nadzor nad realizacijom zaključenog sporazuma vršit će Porezna uprava FBiH, naveli su iz Vlade FBiH.