Dragan Vrankić
0

'Vlada FBiH mora da riješi probleme sa boračkom populacijom'

SRNA
Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je Srni da je znao da Federacija BiH (FBiH) nije ispunila zahtjeve iz pisma namjere za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da mu je žao zbog toga.

"FBiH nije ispunila obaveze iz pisma namjere, a riječ je o boračkoj populaciji koja je silom izdejstvovala da se skine iz ovog paketa prilagođavanja i to je veliki problem. To je neprihvatljivo i Vlada FBiH će morati da se pozabavi tim pitanjem te pošalje jasan signal da moraju biti preduzete određene reforme u smislu smanjenja davanja toj populaciji", naglasio je Vrankić.

Vrankić je, nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a u Beču, kojem su prisustvovali i ministri finansija RS i FBiH Aleksandar Džombić i Vjekoslav Bevanda, te imenovani kandidat za federalnog premijera Mustafa Mujezinović, naglasio da je Svjetska banka, svojima analizama, utvrdila da je samo 17 odsto te populacije u poziciji siromaštva, a više od 20 odsto su bogati.

"Znači apsolutno ima prostora za smanjenje i tih 35 miliona, odnosno 10 odsto sredstava se može uštediti. To nije problem, samo treba biti spreman i provesti reformu", istakao je Vrankić i dodao da taj problem u FBiH može napraviti lanac panike ili pritisaka od drugih kategorija na koje se ovo smanjenje ne odnosi.

Vrankić je rekao da je na sastanku sa predstavnicima šest velikih banaka koje djeluju u BiH - Nove ljubljanske banke, Hipo Alpe Adria grupe, Rajfajzen banke, Folks banke, Inteza San Paolo i  Uni kredit banke, naglašeno da će one nastaviti da plasiraju svoja sredstva u privredu BiH onako kako su ih plasirale  i u 2008. godini tako da neće doći do smanjenja kapitala u BiH.

U Beču su danas održani sastanci delegacije BiH sa predstavnicima MMF i Svjetske banke o ispunjavanju uslova za zaključenje stend-baj aranžmana. 

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić izjavio je večeras da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da je sada preostalo da se čeka da FBiH ispuni svoje da bi se moglo pristupiti aranžmanu.
 Prema pisanju sarajevskih medija, uoči ovog sastanka u Beču između SDA i HDZ-a BiH došlo je do nesuglasica u pogledu buduće saradnje sa ovom institucijom.

Predsjedika HDZ-a BiH Dragana Čovića potvrdio je da su se pojavili određeni problemi, jer su do ministra finansija FBiH došle informacije da budući federalni premijer Mustafa Mujezinović ide u Beč sa stavom da ne prihvati stend-baj aranžman i MMF kao "element nekog bajpasa za sređivanje stanja u FBiH".

Bevanda je u svojim ranijim izjavama upozoravao da će FBiH, ako odustane od stend-baj aranžmana sa MMF-om doživjeti finansijski slom ravan ekonomskom samoubistvu, što bi dovelo do toga da FBiH do oktobra ostane bez novca u budžetu.