BiH
0

Vlada FBiH jučer usvojila Prijedlog izmjena zakona o turističkim zajednicama

FENA
Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen je Prijedlog za izmjene Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH. Ovim prijedlogom, ako prođe parlamentarnu proceduru, bit će omogućeno utemeljenje općinskih i gradskih turističkih zajednica prema prosudbi lokalnih vlasti.

U izjavi za FENU ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH dr. sc. Nevenko Herceg kazao je kako je ovaj prijedlog u resornom ministarstvu, kojemu je on na čelu, pomno pripreman dulje vrijeme te njegovo usvajanje predstavlja veliki pomak u ovoj strateški važnoj gospodarskoj grani za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Prijedlog je iniciran prvenstveno radi jačanja i promicanja turizma u Federaciji BiH, kao i gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, te na veliki broj pristiglih inicijativa iz općina, gradova i županija/kantona, te članova turističkih zajednica i radnih sastanaka županijskih/kantonalnih turističkih djelatnika.

"Ovaj prijedlog svojevrsna je reforma u ovoj oblasti i trebao bi doprinijeti napretku turizma, te otkloniti sve anomalije i uočene slabosti. On predviđa sprječavanje akumuliranja dužnosti i sukoba interesa u tijelima turističkih zajednica, što je sada općeprisutno. Njime bi se otklonila najveća anomalija, a to je trošenje javnih prihoda turističkih zajednica, sredstava poreznih obveznika u iznosu oko 10 milijuna godišnje, bez ikakva nadzora i utjecaja resornih županijskih/kantonalnih i federalnog ministarstva te vlada – Federalne i županijskih/kantonalnih.

Njegovim prihvaćanjem u Parlamentu stvorilo bi se zadovoljno okruženje u turističkom sektoru, a sve sa svrhom poboljšanja turističko-ugostiteljskih usluga, evidentiranja gospodarskih subjekata, gostiju, naplate boravišne pristojbe, turističke članarine te osiguranja pravične raspodjele tih sredstava. Time bi nam bilo omogućeno usmjeriti ovaj jedan od vodećih bh. resursa u željenome smjeru“, pojasnio je ministar Herceg.