BiH
10

Vlada FBiH izdvojila 395.000 KM za provedbu presuda dan nakon odbijanja zahtjeva za reviziju

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Službene novine FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 10. marta, samo dan nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije, izdvojila 395 hiljada KM za provedbu presude o kojoj se ne zna ništa.

Riječ je o odluci koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, a koja je usvojena na prijedlog federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

Riječ je o dokumentu naslovljenom kao "Odluka o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih kapitalnih transfera utvrđenih Budžetom Federacije za 2017.godinu".

U tački 6 koja glasi "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer Savezu logoraša BiH - Projekat provedbe Odluke MSP" Vlada FBiH dodijelila je 180.000 KM za finansiranje rada Saveza logoraša BiH na projektu provedbe odluke Međunarodnog suda pravde.

Federalna vlada finansijski je pomogla sa 130.000 KM i Istraživačko dokumentacione aktivnosti i zaštita žrtava i svjedoka genocida sa svrhom provedbe "Projekta istraživačko dokumentacionih aktivnosti sa ciljem zaštite žrtava i svjedoka genocida aktivnom presudom Međunarodnog Suda pravde u Haagu".

Istom odlukom finansiran je i rad Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH na projektu provedbe Odluke Međunarodnog suda pravde sa 85.000 KM.

U prijevodu, Vlada Federacije BiH izdvojila je 395.000 KM za provođenje odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu. Izvršna vlast građanima nije objasnila na šta će se konkretno trošiti novac stanovnika FBiH, odnosno šta se tačno podrazumijeva pod sprovođenjem presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu.