BiH
23

Vlada FBiH: Ispoštovat ćemo odluku Ustavnog suda FBiH i zakon uputiti u redovnu proceduru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH će ispoštovati odluku Ustavnog suda FBiH, koji je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi proglasio neustavnim. Zakon će uskoro biti pripremljen i upućen u redovnu parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Vlade FBiH.

"Ovaj put će u proces donošenja zakona biti uključen veliki broj institucija i stručnjaka, nevladine organizacije i akademska zajednica. Cilj nam je donijeti kvalitetan zakon koji će smanjiti broj državnih službenika, rasteretiti Budžet i omogućiti preusmjeravanje ovog novca u razvojne projekte i zapošljavanje mladih", stoji u saopćenju.

Iz Vlade FBiH dodaju da sadašnji zakon nanosi veliku štetu Budžetu Federacije BiH, jer je na osnovu njega proizašlo na desetine hiljada izvršnih sudskih presuda u vrijednosti oko milijardu KM, dok se trenutno vode sudski procesi za novih više od 500 miliona KM, što će dodatno opteretiti Budžet FBiH.

"Zbog toga je teško održavati fiskalnu stabilnost Federacije BiH, a što je direktna posljedica nečijih ranijih propusta. Uz to, zbog ovog zakona kvalitet rada u državnoj službi je značajno ograničen, jer sada nije moguće premjestiti državnog službenika s jednog na drugo radno mjesto, iako u nekim institucijama postoji višak radnika, dok u drugima nedostatak zaposlenika narušava radni proces", kaže se u saopćenju Vlade Federacije BiH.