BiH
0

Vlada FBiH ispoštovat će dogovoreno o “Krivaji”

FENA
Vlada FBiH ostaje kod Prijedloga Protokola o rješavanju isplate plaća, pokretanju proizvodnje i privatizacije IP ”Krivaja” d.o.o. Zavidovići koji je dogovoren na sastanku premijera FBiH Nedžada Brankovića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahide Heće na sastanku sa čelnicima Uprave, Nadzornog odbora, Sindikata i Štrajkačkog odbora ovog preduzeća u Sarajevu 9. maja.

Vlada smatra da je poštivanje zaključaka i zaduženja iz Protokola jedini pravi put da se riješi teška situacija u ovom preduzeću i sačuvaju radna mjesta

Kako se navodi u saopćenju, Vlada je spremna ispoštovati obaveze iz Protokola da iz male privatizacije za isplatu plaća uposlenicima izdvoji iznose veće od 900.000 KM.

Vlada će pokušati da u skladu sa svim raspoloživim mogućnostima i mjerama, putem Federalnog ministarstva finansija, transferira novac iz inofirmi preduzeća u IP “Krivaja” od 1.800.000 KM.

Vlada je dala saglasnost da resorni ministar potpiše Sporazum sa zaposlenicima koje je ponudila Uprava preduzeća, a na osnovu kojeg će biti izvršena deblokada računa, uz dodatna pisma koja će potpisati zaposlenici i kojima će se omogućiti nastavak privatizacije.

Predmet ovog sporazuma je reguliranje potraživanja uposlenika kao povjerioca prema poslodavcu kao dužniku, a koja se odnose na razliku plaća po kolektivnom ugovoru i obračunatih, a neisplaćenih plaća.

Stav Federalne vlade je da za uspješnu privatizaciju “Krivaje” i privlačenje strateškog partnera u ovom preduzeću, koju može završiti u narednih 90 dana, treba stabilna situacija i ona je spremna izvršiti preuzete obaveze, što očekuje i od Sindikata i Uprave.

Sindikat i Upravu, kako se navodi u saopćenju Vlade, na to obavezuje i Protokol od 9.maja kada su preuzeli obavezu da će pokrenuti proizvodnju i u roku od sedam dana dostaviti Program privatizacije s početnim bilansom u skladu s Odlukom o podjeli na tehnološke cjeline nakon čega bi Agencija za privatizaciju u FBiH uskoro objavila tender za prodaju.

Agencija za privatizaciju u FBiH će u što kraćem roku objaviti tender za prodaju imovine u maloj privatizaciji.