BiH
5

Vlada FBiH: Ispitati rad svih uprava "Agrokomerca" u posljednjih šest godina

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom medijskih upita vezanih za Rješenje Kantonalnog suda u Bihaću koji je, kao drugostepeni organ, ukinuo prvostepeno rješenje i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak, a u vezi s prodajom dijela imovine privrednog društva "Agrokomerc" d.d. Velika Kladuša ponuđaču Razvojnoj banci FBiH, Vlada Federacije BiH ističe da su po ovom predmetu izvršni postupak pokrenuli grupa radnika i nekoliko kompanija, koji su imali izvršne presude protiv „Agrokomerca“ u iznosu od oko 900.000 KM, a s kamatama ukupno 2.200.000 KM.

Riječ je o postupku pokrenutom prije skoro dvije godine zbog kojeg je i uslijedilo zakazivanje izvršnog postupka prodaje dijela imovine ove kompanije putem suda (hala mesne industrije, pogon majoneza i supa).

Nakon dvije neuspješne sudske prodaje po izvršnom postupku, tek je na trećoj, po ocjeni suda, prihvaćena najpovoljnija ponuda.

U namjeri da spriječi dosadašnju praksu obezvrjeđivanja imovine "Agrkomerca", Vlada FBiH je donijela odluku da ovaj put Razvojna banka FBiH učestvuje u trećoj prodaji kako ova kompanija ne bi ostala bez vrijedne imovine značajne za njen dalji rad, reorganizaciju i oživljavanje proizvodnje.

Ovi povodom, Federalna vlada podsjeća na dosadašnju praksu prodaje imovine "Agrokomerca" i slučajeve da je u trećoj prodaji u izvršnom postupku bila prodavana imovina vrijedna više miliona KM za iznose od po 10.000 KM.

Zbog toga će Vlada FBiH preispitati rad svih uprava i nadzornih odbora "Agrokomerca" u proteklih šest godna, koje su dovele do ovakvih izvršnih postupaka i prodaje imovine u bescijenje.

Što se tiče Rješenja Kantonalnog suda u Bihaću, Vlada FBiH ne ulazi u validnost odluka prvostepenog i drugostepenog suda, kao ni bilo koju u ingerenciji pravosudnih organa.