Press u 17:15
143

Vlada FBiH: Građani ne trebaju brinuti za lijekove, u izolaciji zbog koronavirusa 32.000 osoba

I. P.
Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iznijeli su danas pojedine detalje vezane za posljednja dešavanja oko krize uzrokovane koronavirusom.

Kada su u pitanju lijekovi iz nadležnosti Fonda solidarnosti, iz Vlade tvrde da se korisnici ne moraju brinuti.

"Mi smo i prije krize poduzeli određene mjere i kontaktirali smo dobavljače radi kreiranja zaliha. Mogu reći da opskrba lijekovima iz Fonda solidarnosti ide kontinuirano i ista je kao i prije izbijanja krize u vezi koronavirusa", rekla je Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je da su danas u FBiH registrovana četiri slučaja koronavirusa i da se čekaju rezultati nekoliko testova.

"Do danas je u Federaciji BiH testirano 525 osoba, dok je kod 66 osoba potvrđen koronavirus. Kada je broj oboljelih po kantonima u pitanju u HNK ima 27 oboljelih, ZHK 10, KS devet, ZDK osam, USK šest, BPK četiri, PK jedan i SK jedan", podsjetio je Pehar.

Također je napomenuo da Tuzlanski kanton i kanton Livno nemaju oboljelih od koronavirusa.

"U nadzoru se nalazi više od 32 hiljade ljudi, i mi očekujemo da će se taj broj i dalje povećavati. Mole se građani da se odgovorno ponašaju, kako bi spriječili širenje koronavirusa. Nadamo se da će nam biti podrška i da će se pridržavati preporuka Kriznog štaba", zaključio je Pehar.