{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Eksproprijacije nekretnina po 'tržišnoj vrijednosti'

F
6.6.2007. u 17:37
0
0
Vlada FBiH: Eksproprijacije nekretnina po 'tržišnoj vrijednosti'
0
Vlada FBiH: Eksproprijacije nekretnina po 'tržišnoj vrijednosti'
Federalna vlada utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o eksproprijaciji.
Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, navodeći na pres-konferenciji značajne novine u ovom tekstu u odnosu na zakon iz 1987. godine, kazao je da se eksproprijacija ili izvlaštenje može provoditi jedino tamo gdje se korisnik eksproprijacije i vlasnik nekretnine ne dogovore o prijenosu prava vlasništva.

"Znači, eksproprijacija se provodi samo tamo gdje se sporazumno nije moglo riješiti vlasništvo. Korisnik eksproprijacije, prilikom podnošenja prijedloga za ovaj proces, mora dokumentirati da je pokušao sporazumno riješiti pitanje vlasništva", kazao je Obradović.

Time se znatno ubrzava ukupan proces rješavanja pitanja vlasnika i ulaska u posjed, dodao je.

Novina u ovom tekstu je i uvođenje pojma 'tržišne vrijednosti' nekretnine, umjesto 'pravične naknade' u dosadašnjem zakonu.

"Također, opredijelili smo se za varijantu da se eksproprijacija može vršiti samo za pravne, a ne i za fizičke osobe. Eksproprijacija se ne može vršiti za stambenu izgradnju", pojasnio je Obradović.

U izradi teksta Vlada se rukovodila time da on bude u skladu s Ustavom FBiH, Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima, a vođena je i odredbama Zakona o vlasničko-pravnim odnosima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: