BiH
0

Vlada FBiH donijela uputstvo za boračke isplate

Klix.ba
Vlada FBiH prihvatila je Informaciju o obustavljenim isplatama pripadnicima boračke populacije u Federaciji BiH po osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica i Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

U skladu sa Zakonom o pravima boraca i članova njihovih porodica doneseno je Uputstvo o načinu isplate novčanih primanja, vođenja evidencija o korisnicima prava i izvršenim isplatama i dostavljanju izvještaja o utrošenim sredstvima, po kojim su obavezni postupati svi općinski i kantonalni organi nadležni za oblast boračko-invalidske zaštite.

U skladu sa zakonom i uputstvom, zatraženo je od Ministarstva za pitanja branitelja domovinskog rata Zapadnohercegovačkog kantona, da izvrši korekciju dostavljenih obračuna naknada za invalidnine za februar i mart 2011. godine korisnicima sa područja Općine Ljubuški. Nakon što to nije učinjeno, federalni inspektor je izvršio uviđaj.

Predmet tog uviđaja je osnovanost zahtjeva u Službi za branilačko-invalidsku zaštitu Ljubuški, po pitanju retroaktivnih isplata u periodu od februara do augusta 2011. godine, kao i razlozi nepostupanja kantonalnog i općinskog organa branilačko-invalidske zaštite, za ispravku obračuna po osnovu osporenih zahtjeva.

Obustavljena isplata više od pet miliona KM

U toku 2011. i 2012. godine te za za prva četiri mjeseca 2013. godine Ministarstvo je interveniralo kod dostavljenih općinskih (kantonalnih) obračuna za sredstva invalidnine, tako što su obustavljene isplate u ukupnom iznosu od 5.257.513,06 KM.

U skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti broračko-invalidske zaštite i izvršenom kontrolom zakonitosti ostvarenih prava korisnika na ličnu invalidninu putem dostavljenih mjesečnih obračuna u Federalnom ministarstvu su izvršene korekcije kod isplata, u smislu da su se "skidali" sa obračuna i isplate oni korisnici kojima su izdata uvjerenja FMB2, koja praktično znače izlazak iz prava na boračko-invalidsku zaštitu, a kod kojih niži nivoi vlasti nisu postupili u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima u dijelu korekcije obračuna prema uputama Federalnog ministarstva. Ukupno je sa 30. aprilom 2013. godine obustavljen iznos po tom osnovu od 1.210.067,91 KM.

Vlada je obavezala Federalno pravobranilaštvo da pokrene postupak za preispitivanje odgovornosti u radu Ministarstva za pitanja branitelja Zapadnohercegovačkog kantona, kao i nadležnih kantonalnih organa u drugim kantonima, gdje postoje indicije o nesavjesnom radu u primjeni Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Zaduženi su Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo finansija da u narednih 90 dana u skladu sa Uredbom o računovodstvu, Zakonom o budžetima Federacije BiH i Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije BiH predlože rješenje vezano za knjiženje i način osiguravanja sredstava po osnovu obustavljenih isplata invalidnina u iznosu od 6.467.580,97 KM.

Otklanjanje nejasnoća

Federalna vlada je danas donijela i Zaključak o načinu utvrđivanja iznosa penzije za dobitnike najviših ratnih priznanja prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U cilju otklanjanja nejasnoća u primjeni člana 6. stav 5. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vlada Federacije zauzela je stav da bi se izračun iznosa penzije za dobitnike ovih ratnih priznanja iz člana 5. stav 3. (I grupa) Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja trebao utvrđivati množenjem jedinstvene osnovice iz člana 5. Zakona pripadajućim koeficijentom iz člana 6. st. 2., 3. ili 4. i taj iznos umanjiti za 2 posto, a najviše do 30 posto za svaku godinu nedostajućeg penzijskog staža do 40 godina, pa na tako utvrđeni iznos dodati koeficijent +1.