BiH
0

Vlada FBiH donijela Odluku o staroj deviznoj štednji

Piše: N. N.
Amila Omersoftić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amila Omersoftić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vlada FBiH donijela je Odluku koja utvrđuje postupke i dinamiku gotovinskih isplata verificiranih potraživanja po osnovi računa stare devizne štednje u Federaciji BiH za 2016. godinu.

Svakom pojedinom potražitelju, kojem je izdana potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje, isplaćuje se s Jedinstvenog računa Riznice FBiH maksimalni iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu u pregledima pojedinačno izdanih potvrda o verificiranim potraživanjima, koji se objavljuju u “Službenim novinama FBiH” i u dvije dnevne novine.

Danas je donesena i Odluka kojom je Federalno ministarstvo financija ovlašteno da realizira obveze po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje, nakon izvršene gotovinske isplate od 1.000 KM, i ostatak koji ne prelazi 100 KM. Odluka je donesena jer je člankom 6. Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH propisano da obveznice stare devizne štednje neće biti emitirane za iznose koji, nakon gotovinske isplate, ne prelaze 100 KM, pa te obveze treba izmiriti u gotovinskom iznosu.