Telefonska sjednica
0

Vlada FBiH donijela odluku o sredstvima za penzije

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U cilju zaštite penzionera čiji je iznos penzija ostvaren pod povoljnijim uvjetima u isplati za novembar 2012. godine manji od iznosa najniže penzije o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj telefonskoj sjednici, donijela Odluku o njihovom sufinansiranju u iznosu od 467.500 KM

Ovaj iznos će biti isplaćen uz redovnu penziju za novembar 2012. godine.

Procjena potrebnih sredstava za ovu namjenu sačinjena je na osnovu podataka Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a na bazi isplate penzija za oktobar 2012. godine, prema kojoj je penzija do iznosa najniže penzije od 310,73 KM, ostvarene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju primilo 11.026 penzionera na osnovu propisa o povoljnijem penzionisanju.

Na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada Federacije BiH donijela je Zaključke i u vezi s procesom izmjene institucionalnog sistema socijalne zaštite u Federaciji BiH.

Zaduženo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvima i organizacijama osoba sa invaliditetom, poduzme sve neophodne mjere u procesu mijenjenja zastarjelog institucionalog sistema socijalne zaštite.

Cilj je da se razvijaju izvaninstitucionalne usluge u lokalnim zajednicama u FBiH, realiziranjem programa “Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku” i hraniteljstvo za djecu, što je u skladu sa principima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba sa invaliditetom, Politikom u oblasti invalidnosti u BiH i Strategijom za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011-2015.

Resorno ministarstvo je dužno da, u cilju što kvalitetnijeg i bržeg procesa transformacije institucionalnog načina zbrinjavanja i potpore ubrzanom razvoju održivih servisa podrške u lokalnim zajednicama, uputi obavijest postojećim ustanovama socijalne zaštite da obustave dalje investiranje i korištenje finansijskih sredstava u svrhu proširenja kapaciteta ustanova zatvorenog tipa, neovisno da li se radi o donacijama, sredstvima od bilo kojeg nivoa vlasti, projektima ili sredstvima ostvarenim na osnovu pruženih usluga.

Ova sredstva mogu se koristiti za poboljšanje rada i pružanje kvalitetnih usluga u ustanovama socijalne zaštite, shodno standardima koji se odnose na rad i pružanje usluga u ovim ustanovama, kao i u svrhu programa transformacije od institucionalnog zbrinjavanja do podrške u lokalnoj zajednici, u cilju razvoja programa „Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku”.

U cilju smanjenja broja osoba sa invaliditetom koje se smještaju u ustanove socijalne zaštite zatvorenog tipa, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će uputiti obavještenje nadležnim kantonalnim ministarstvima rada i socijalne politike da pruže neophodnu podršku razvoju službi za stanovanje u lokalnoj zajednici, te shodno tome im sugerirati da, prilikom zbrinjavanja korisnika, prvenstveno preispitaju sve druge alternativne mogućnosti brige o njima u lokalnoj zajednici i da se što manje oslanjanjaju na institucionalnu brigu.

Istovremeno će im uputiti smjernice vezane za kvalitetan razvoj servisa „Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku” do stupanja na snagu Pravilnika o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u FBiH.

Prema danas usvojenim zaključcima, zadatak je Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da izradi Strategiju transformacije ustanova zatvorenog tipa i Plan razvoja službi „Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.