212. sjednica
7

Vlada FBiH donijela odluku izmjeni regulacionog plana Baščaršije

R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Sredstva za realizaciju ovog programa, u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM, bit će isplaćena korisnicima kao nepovratna (grant).

Za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je 2.000.000 KM, za poticaje inovatorima - pojedincima 40.000 KM, za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja 100.000 KM, za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture 100.000 KM, za poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama 100.000 KM, za pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, a za poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti 500.000 KM.

Za poticaj novoosnovanim subjektima male privrede namjenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća 1.250.000 KM kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) 150.000 KM i za promociju poduzetništva 50.000 KM.

Za dodjelu nepovratnih (grant) sredstava, Federalno ministarstvo raspisuje javni konkurs, a federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta obrazuje komisiju za izbor korisnika, koja će sačiniti smjernice za podnositelje projektnih prijedloga i vršiti izbor korisnika.

Federalna vlada donijela je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije, koje će biti urađene za područje u granicama definisanim Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju historijskog gradskog područja Sarajevska čaršija nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune donose se za period od deset godina, koji može biti produžen odlukom Parlamenta FBiH, na prijedlog Vlade FBiH. Kako je obrazloženo, neophodno je, sa obzirom na izuzetne kulturno-historijske, ambijentalne i druge vrijednosti i resurse nacionalnog spomenika historijskog gradskog područja Sarajevska čaršija, uspostaviti adekvatne mjere zaštite, uređenja, razvoja, korištenja i upravljanja ovim područjem. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, propisano je da je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog područja.

Definirano je da je Vlada FBiH, s ciljem provođenja utvrđenih mjera zaštite, dužna posebno osigurati izradu ažurirane geodetske podloge prostora obuhvaćenih Odlukom Komisije, zatim elaborata o otklanjanju ili ublažavanju negativnog utjecaja izvršenih intervencija na autentičnost nacionalnog spomenika, te izmjena i dopuna Regulacionog plana za područje nacionalnog spomenika, kao i Programa hitnih i interventnih mjera zaštite i Plana upravljanja historijskim gradskim područjem. U sklopu detaljnih urbanističkih planova i plana upravljanja, dužna je osigurati uvjete za očuvanje i promoviranje kulturnih i historijskih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti i izradu etapnog programa provedbe plana s finansijskim pokazateljima i programa zaštite infrastrukture, urbanog mobilijara i prirodnog naslijeđa.

Federalna vlada odobrila je Plan poslovanja JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za 2020. godinu, koji je urađen za preduzeće kao cjelinu, posebno za Željezničku infrastrukturu i Željezničkog operatora, Plan Željezničke infrastrukture i Plan Željezničkog operatora i kao cjelina čini Plan Društva.

Planom je predviđeno povećanje ukupnog prihoda u odnosu na procjenu izvršenja za 2019. godinu za 32,6 posto, što je zasnovano prvenstveno na planiranom povećanju vlastitih kao i prihoda iz drugih izvora. Predviđeno je i povećanje ukupnih troškova u odnosu na procjenu izvršenja za 2019. godinu za 22,9 posto. U osnovnoj djelatnosti u 2020. godini predviđen je prevoz 9.120.000 tona robe, od čega u unutrašnjem saobraćaju 5.560.000 tona i 3.560.000 tona u međunarodnom saobraćaju.

Planirano je ostvarenje 978,6 miliona tarifskih kilometara, 868,4 miliona eksploatacionih neto tonskih kilometara (NTKM), prevoz 504.000 putnika, uz 40,4 miliona putničkih kilometara i povećanje udjela na transportnom tržištu masovnog prevoza robe, naročito u dijelu prevoza za potrebe teške bazne industrije i prevoza nafte.

Među strateškim ciljevima ove kompanije su navedeni prevoz nafte i naftnih derivata željeznicom, priprema Društva - Željezničkog operatora za izlazak na tržište željezničkih transportnih usluga van BiH, povećanje prevoza kontejnera željeznicom i udjela finansiranja iz Budžeta FBiH uvođenjem akciza, smanjenje troškova u svim organizacionim dijelovima preduzeća, usklađivanje i primjena zakonskih propisa, zaštita imovine u svim segmentima i svim nivoima, pružanje usluga popravke vagona i lokomotiva i industrijskih kolosjeka, odizanje kvaliteta usluge prijevoza putnika i uvođenjenovih putničkih linija i drugo.

Između ostalog, planirano je da će do kraja planske 2020. godine doći do značajnog smanjenja i racionalizacije radne snage prirodnim odlivom, a radna mjesta će biti popunjavana unutrašnjom preraspodjelom iz postojećeg raspoloživog kadra.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila izvještaj o radu Savjeta za strane investitore Federacije BiH za 2019. godinu.

Savjet je prošle godine nastojao svojim aktivnostima dodatno jačati saradnju i koordinaciju različitih nivoa vlasti koji učestvuju u njegovom radu, s ciljem izgradnje takve strukture koja će u svakom trenutku moći odgovoriti potrebama stranih investitora.

Uz ovaj izvještaj dostavljeni su i podaci o stranim ulaganjima za 2018. godinu, koja su u Bosni i Hercegovini iznosila 783,4 miliona KM, od čega se na Federaciju BiH odnosi 477,2 miliona KM. To znači da je Federacija BiH u ukupnim stranim ulaganjima u BiH učestvovala sa 60,91 posto.

Među pet zemalja koje su pretprošle godine najintenzivnije ulagale u Federaciju BiH su Hrvatska (100 miliona KM), Nizozemska (80 miliona KM), Njemačka (74,7 miliona KM), Austrija (74,2 miliona KM) i Velika Britanija (38,3 miliona KM).

Vlada Federacije BiH je prihvatila inicijativu za izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije" Budžeta FBiH za 2020. godinu, u iznosu od 20.000 KM, s ciljem finansijske podrške pripremama reprezentacije košarke u kolicima BiH i učešća na Evropskom prvenstvu košarke u kolicima, koje se održava u Atini od 10. do 21. septembra 2020. godine.

Vlada FBiH je usvojila i izvještaj o realizaciji Programa rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s planom privatizacije, kao i Finansijski izvještaj ove agencije za 2019. godinu.

Usvojena je informacija o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima iz dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Također je usvojena i informacija o provedbi Programa utroška sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta", zaključno sa 31.12.2019. godine.

Prihvaćena je inicijativa za izdvajanje sredstava tekuće rezerve Vlade Federacije Budžeta FBiH za 2020. godinu u iznosu od 15.000 KM, za nabavku softverskih licenci za potrebe Vrhovnog suda FBiH.

Nadzornom odboru JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar Vlada je dala saglasnosti za sponzorisanje HŠK Zrinjski u iznosu od 300.000 KM (bez PDV-a) i NK Široki Brijeg, u iznosu od 240.000 KM (bez PDV-a).

Vlada FBiH je Nadzornom odboru JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo dala prethodne saglasnosti za razrješenje članova Uprave ovog društva - direktora i izvršnih direktora - zbog isteka mandata, te za imenovanje, na period od četiri godine, Mirsada Mujića za generalnog direktora, Nedima Matoruge za izvršnog direktora za razvoj i informacione sisteme i Mensuda Bašića za izvršnog direktora za poštanski promet. Saglasnost je, također, data da za v.d. izvršnu direktoricu za ekonomsko-finansijske poslove, do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci, bude imenovana Suada Mahović.

Prethodne saglasnosti date su i Nadzornom odboru JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar za razrješenje članova Uprave, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Mate Rupčića za direktora - predsjednika Uprave, Ivan Sušca za član Uprave - izvršnog direktora za razvoj sistema sustava i marketing i Ljube Vujice za člana Uprave - izvršnog direktora za poštansku tehnologiju, na period od četiri godine. Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društva Vlada FBiH danas je opunomoćila Fahrudina Smailagića (Igman d.d. Konjic) i Renata Škrobu (JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar).