|

Vlada FBiH donijela odluke koje će pomoći stabiliziranje tržišta jestivog ulja

Vlada FBiH donijela odluke koje će pomoći stabiliziranje tržišta jestivog ulja
0
F
FENA
22.11.2007. u 16:40
0
komentara
0

dijeljenja
Vlada FBiH donijela odluke koje će pomoći stabiliziranje tržišta jestivog ulja
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu donijela odluku kojom će na tržištu Federacije biti prodano 200 hiljada litara jestivog ulja iz robnih rezervi po cijeni od 2,45 KM.
-Na pakovanju će biti naznačeno da je ulje iz Federalne direkcije robnih rezervi i cijena, a program distribucije trebao bi biti urađen za dva do tri dana, kazao je nakon sjednice Vlade u Sarajevu federalni ministar trgovine Desnica Radivojević.

Vlada je, kako je kazao, donijela i odluku koja se odnosi na nabavku dodatnih 500 hiljada litara jestivog ulja i za to su osigurana sredstva iz tekućih rezervi.

Osim toga, prema Radivojevićevim riječima, donesena je i odluka koja se odnosi na utvrđivanje maksimalnih marži jestivog ulja, pa tako maksimalne marže za taj artikal u veleporodaji mogu iznositi osam posto, a u maloprodaji 20 posto na nabavnu cijenu.

Također na današnjoj sjednici Vlade razmatrane su izmjene i dopune Zakona o kontroli cijena u FBiH, a one, kako je kazao ministar Radivojević, predviđaju povećanje kaznenih odredbi prema onim trgovcima koji ne budu poštovali definirane marže.

-Te odredbe će biti harmonizirane s odredbama u RS-u, dok će se kazne, u zavisnosti od prekršaja, kretati najvjerovatnije od tri do 15 hiljada KM, rekao je Radivojević.

Kada je riječ o cijenama brašna, šećera i mlijeka, koje su u nadležnostima kantona, Federalna vlada je preporučila kantonalnim vladama da donesu odgovarajuće odluke.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.