BiH
0

Vlada FBiH donijela odluke koje će pomoći stabiliziranje tržišta jestivog ulja

FENA
Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu donijela odluku kojom će na tržištu Federacije biti prodano 200 hiljada litara jestivog ulja iz robnih rezervi po cijeni od 2,45 KM.

-Na pakovanju će biti naznačeno da je ulje iz Federalne direkcije robnih rezervi i cijena, a program distribucije trebao bi biti urađen za dva do tri dana, kazao je nakon sjednice Vlade u Sarajevu federalni ministar trgovine Desnica Radivojević.

Vlada je, kako je kazao, donijela i odluku koja se odnosi na nabavku dodatnih 500 hiljada litara jestivog ulja i za to su osigurana sredstva iz tekućih rezervi.

Osim toga, prema Radivojevićevim riječima, donesena je i odluka koja se odnosi na utvrđivanje maksimalnih marži jestivog ulja, pa tako maksimalne marže za taj artikal u veleporodaji mogu iznositi osam posto, a u maloprodaji 20 posto na nabavnu cijenu.

Također na današnjoj sjednici Vlade razmatrane su izmjene i dopune Zakona o kontroli cijena u FBiH, a one, kako je kazao ministar Radivojević, predviđaju povećanje kaznenih odredbi prema onim trgovcima koji ne budu poštovali definirane marže.

-Te odredbe će biti harmonizirane s odredbama u RS-u, dok će se kazne, u zavisnosti od prekršaja, kretati najvjerovatnije od tri do 15 hiljada KM, rekao je Radivojević.

Kada je riječ o cijenama brašna, šećera i mlijeka, koje su u nadležnostima kantona, Federalna vlada je preporučila kantonalnim vladama da donesu odgovarajuće odluke.