217. sjednica
106

Vlada FBiH dodijelila kantonima i općinama više od 20 miliona KM za borbu protiv koronavirusa

R. D.
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj redovnoj sjednici u Sarajevu, osim usvajanja Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, donijela i niz drugih odluka.

Vlada FBiH dala je suglasnost Federalnoj direkciji robnih rezervi da stavi na raspolaganje dezinfekciono sredstvo SEMI SAN T-65 (400 kilograma), Federalnom stožeru civilne zastite s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa na području Federacije BiH. Sredstvo će biti korišteno za dezinfekciju gradova i općina. Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalna direkcija robnih rezervi i Federalni stožer civilne zaštite.

Federalna vlada je donijela dvije odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima.

Prvom odlukom je, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije, dodijeljeno 9.800.000 KM. Druga odluka, vrijedna 11.200.000 KM, odnosi se za pomoć budžetima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Federalna vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Program rada s Finansijskim planom Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH za 2020. godinu u tekstu koji je usvojio Upravni odbor ove fondacije.

Stupanjem na snagu ove, prestaje da važi ranija Odluka Federalne vlade o davanju saglasnosti na Program rada s Finansijskim planom Fondacije.

Ovo je učinjeno jer, obzirom na novonastalu situaciju vezanu za pandemiju koronavirusa, u 2020. godini neće biti moguće realizovati programe razmjene studenata i nastavnika. Zbog toga će Fonadacija svoja sredstva usmjeriti na jednokratnu pomoć studentima koji studiraju na jednom od javnih fakulteta u FBiH, a trenutno se nalaze na jednom od programa razmjene.

Dakle, za realizaciju nove odluke nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, jer su ona, u iznosu od 230.000 KM, već planirana u ovogodišnjem Budžetu FBiH.

Federalna vlada je donijela zaključke o obustavi raspisivanja javnih konkursa i oglasa, osim onih koji su završeni, za imenovanje članova organa upravljanja i nadzora u privrednim društvima s većinskim učešćem državnog kapitala za vrijeme važenja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH. Ovo se odnosi i na institucije, fondacije, zavode, agencije i sve druge pravne osobe čiji je osnivač Federacija BiH.