BiH
0

Vlada FBiH: Dionica Sarajevo - Visoko preregistirana u autocestu A-1

FENA
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH usvojena je Odluka o razvrstavanju magistralne ceste M-5 na dionici Sarajevo (Jošanica) - Podlugovi - Visoko u kategoriju autoceste A-1, potvrdio je federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović.

On je istaknuo kako je ovo vrlo bitna odluka koja se tiče budućnosti izgradnje i upravljanja autoputem na dijelu koridora Vc.

"Poznato je da već imamo izgrađenu dionicu autoceste u dužini od 20 kilometara. Ona je do danas bila razvrstana kao magistralna cesta. Današnjom odlukom ona prelazi iz kategorije magistralne ceste u autocestu na osnovu Uredbe o autocestama koja je donesena krajem prošle godine. Ovo je potrebno iz dva razloga. Prvi je da bi Direkcija za autoceste koja je formirana pri ovom ministarstvu mogla upravljati ovom dionicom izgrađene autoceste, a drugi razlog je što u mjesecu decembru počinje naplata putarina na ovoj dionici autoceste, a da bi ta naplata mogla startati treba ovu dionicu magistralne ceste zvanično proglasiti autocestom, što smo ovom odlukom i učinili", kazao je Šećkanović.

On je dodao kako se očekuje da će početak naplate putarine na ovoj dionici autoceste u dužini od 20 kilometara startati 1. decembra te da je već u toku instaliranje naplatnih kućica.

"Očekujemo da će učesnici u saobraćaju imati priliku i obavezu da vozeći se ovom dionicom od 1. decembra plaćaju, prema trenutnom prijedlogu cjenovnika, jednu i pol marku za ovih 20 kilometara kada su u pitanju osobni automobili i do 5,5 maraka za ostale kategorije vozila", kazao je Šećkanović.

On je istaknuo kako se do kraja godine očekuje otvaranje za saobraćaj dionice u dužini od blizu 8 kilometara koja se trenutno radi, dodavši da će se izgradnjom svakog novog kilometra autoceste povećavati iznos putarine te da će to biti solidna osnova za dalje reinvestiranje u izgradnju autoputa na koridoru Vc.