Telefonska sjednica
1

Vlada FBiH definisala dugoročne mjere i aktivnosti u oblasti energijske efikasnosti u FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlade FBiH je na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdila Privremene smjernice politike za provođenje energijske efikasnosti u FBiH, Akcioni plan energijske efikasnosti Federacije BiH od 2016. do 2018. godine i Okvirna energetska strategija FBiH do 2035. godine.

Također, Vlada je dala pozitivno mišljenje o Okvirnoj energetskoj strategiji Bosne i Hercegovine do 2035. godine.

Privremenim smjernicama politike za provođenje energijske efikasnosti u FBiH se definišu pravci i aktivnosti za realizaciju dugoročnih ciljeva u oblasti energijske efikasnosti koje će biti dostavljene Parlamentu Federacije BiH radi davanja saglasnosti.

Strategija energijske efikasnosti je sastavni dio Energetske strategije FBiH, a čine je politike za provođenje energijske efikasnosti, strateški plan za implementaciju ciljeva energijske efikasnosti koji sadrži indikativne ciljeve za uštedu energije i smjernice za postizanje indikativnih ciljeva i akcioni plan koji definiše provođenje strateškog plana.

Privremene smjernice odnose se na sve učesnike u ovom sektoru, uključujući i privremene smjernice u oblasti energijske efikasnosti za kantone i niže nivoe vlasti u Federaciji BiH s ciljem definisanja pravaca i aktivnosti za realizaciju dugoročnih ciljeva kao i uspostavu procesa funkcionisanja ovog sektora u kontekstu međunarodno preuzetih obaveza kroz Ugovor o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Privremenim smjernicama, osigurava se realizacija ciljeva u sektoru energijske efikasnosti koji se, između ostalog, odnose na pouzdano, sigurno i kvalitetno snabdijevanje energijom svih krajnjih kupaca, povećava sigurnost snabdijevanja energijom i dugoročan, uravnotežen i održiv razvoj energetskog sektora. Njima se, također, promoviše energijska efikasnost korištenja obnovljivih izvora energije, efikasno korištenje i proizvodnja električne energije i zaštita okoliša, provedba međunarodnih obaveza u oblasti energijske efikasnosti i promoviše investiranje uključivanjem i javnog i privatnog sektora. Ove smjernice treba da dovedu do harmonizacije zakonskih propisa Federacije BiH sa zakonskim propisima Republike Srpske za oblast energijske efikasnosti kao i usaglašavanje propisa nižih nivoa vlasti s federalnim propisima za ovu oblast.

Akcioni plan energijske efikasnosti Federacije BiH na period od 2016. do 2018. godine je sastavni dio Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost Bosne i Hercegovine (NEEAP BiH).

Vlada je usvojila i Aneks - Mapa puta za transponovanje i provedbu preuzetih obaveza Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice za oblast energijske efikasnosti koji čini sastavni dio EEAPF i dala je pozitivno mišljenje na prijedlog nacrta NEEAP BiH u dijelu koji se odnosi na EEAPF i Mapu puta - Poglavlje 4, koji je dostavilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlada FBiH utvrdila je i Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine koja, zajedno s ažuriranom Energetskom strategijom Republike Srpske i Okvirnom energetskom strategijom Brčko Distrikta, čini osnov za izradu Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine. I ovaj dokument će bbiti upućen Parlamentu Federacije BiH.

Istovremeno Federalna vlada je dala pozitivno mišljenje o Okvirnoj energetskoj strategiji Bosne i Hercegovine do 2035. godine čije je donošenje jedna od međunarodnih obaveza BiH preuzetih potpisivanjem Ugovora o energetskoj zajednici. Cilj ovog dokumenta je strateška analiza i definisanje prioriteta energetske politike BiH u njenim ključnim segmentima i utvrđivanje nekoliko indikativnih scenarija razvoja proizvodnog miksa za period do 2035. godine.