Pravosnažna presuda
7

Vlada FBiH danas o imenovanju Dragana Lukača za direktora FUP-a

Piše: Er. M.
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici izjasnit će se o Prijedlogu rješenja o imenovanju Dragana Lukača za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Riječ je o odluci koja proizlazi iz pravosnažne presude Kantonalnog suda u Sarajevu, čiji je rok za izvršenje osam dana. U presudi je izvršna vlast upozorena i na moguću krivičnu odgovornost predsjednika Vlade FBiH te novčanu kaznu ukoliko se Lukač ne postavi na mjesto direktora.

Mandat Dragana Lukača ističe 7. decembra 2018. godine. On je u ranijem intervjuu za Klix.ba kazao kako ima pravosnažnu sudsku presudu koja je potvrdila njegovo imenovanje na poziciju s mandatom od četiri godine.

"Takvu presudu je nemoguće ignorisati. Sve je moguće, ali onda bi to značilo rušenje kompletnog pravnog sustava. Anarhija u kojoj svako može napraviti šta hoće", rekao je Lukač.

Podsjećamo, Vlada FBiH je prije nekoliko godina zatražila od Nezavisnog odbora da provjeri da li je konkursna procedura za izbor direktora FUP-a provedena u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH, a s obzirom na to da je 11. oktobra 2014. godine stupio na snagu novi zakon.

Početkom 2015. godine javnost je informisana da Dragan Lukač ostaje na poziciji direktora FUP-a, jer je konkursna procedura u njegovom slučaju provedena prema važećim zakonskim propisima.

S obzirom na to da Vlada FBiH nikada nije potvrdila odluku Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH o izboru Lukača, na današnjem dnevnom redu ponovo će se naći Prijedlog rješenja o imenovanju direktora Federalne uprave policije (FUP).