|

Vlada FBiH dala saglasnost na prihvatanje tri međunarodna kredita

Vlada FBiH dala saglasnost na prihvatanje tri međunarodna kredita
0
F
FENA
9.12.2007. u 10:28
0
komentara
0

dijeljenja
Vlada FBiH dala saglasnost na prihvatanje tri međunarodna kredita
Federalna vlada je na sjednici ove sedmice dala suglasnost za prihvaćanje tri međunarodna kredita, a sredstva su namijenjena za projekte rekonstrukcije željeznica, obnove Hidroelektrane Rama i vodoopskrbe općine Posušje.
Kredit Fonda za međunarodni razvoj OPEC od 12 milona američkih dolara koristit će se za Projekt rekonstrukcije željeznica, odnosno rekonstrukciju pruge na dionici Sarajevo-Bradina dužine 40,95 kilometara, a predviđa ugradnju sistema za osiguranje, telekomunikacije, elektroradove, rehabilitaciju kontaktne mreže, kao i povezivanje novih sistema i opreme sa postojećim postrojenjima.

U drugom slučaju riječ je o kreditu od 10 milijuna eura i financijskom doprinosu od sedam milijuna eura njemačkog KfW-a za BiH za projekt obnove Hidroelektrane Rama. Na ovaj način KfW kofinansira Projekt energetike (IV) financiran od Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

Kreditno zaduženje od 10 milijuna eura će se otplaćivati u 24 polugodišnje rate, uz kamatnu stopu koju odredi KfW. Date su i druge neophodne suglasnosti za ovaj kredit i to na Nacrt sporazuma o zajmu, financiranju i projektu između BiH i FBiH i Elektroprivrede HZ HB Mostar za ovaj projekt, Nacrt sporazuma o arbitraži između navedenih učesnika i na Supsidijarni kreditni sporazum između FBiH i BiH za ovaj kredit.

Kreditni sporazum između BiH i Austrijske kreditne banke iz Beča, vrijedan 2,498 milijuna eura, namijenjen je financiranju Projekta vodoopskrbe općine Posušje. Radi se o robnom kreditu - vodovodne cijevi od OSTP-a iz Beča koji je dao garanciju Općini Posušje od 50 godina za kvalitetu i trajnost proizvoda što je bilo odlučujuće u odabiru ovog proizvođača.

Za sva tri kreditna zaduženja Vlada će zatražiti odobrenje Parlamenta FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.