Hećo i Tyszkiewicz
0

Vlada FBiH će možda zatražiti robni kredit od Poljske

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo susreo se danas s ambasadorom Republike Poljske u BiH Andrzejom Tyszkiewiczem, a u fokusu razgovora bilo je proširenje saradnje u vezi s energetikom i rudarstvom.

Ocjenjujući da je dosadašnje iskustvo s poljskim kompanijama koje učestvuju u revitalizaciji rudnika u BiH pozitivno, Hećo je kazao da bilateralna saradnja može biti osnov za budući rad.

  • U narednom periodu planirano je investiranje oko 250 miliona KM u rudnike i ta sredstva već su osigurana. Također, u fazi smo pripreme informacije za izgradnju elektroenergetskih objekata. Radi se o velikom poduhvatu kojim želimo da cijelo područje FBiH ekonomski i tehničko-tehnološki dinamiziramo, istakao je Hećo.

Dodao je da FBiH investiranjem u rudnike i elektroenergetske projekte želi pokrenuti metalsku i druge industrijske grane te da su poljske kompanije s referencama u ovoj oblasti dobrodošle.

Poljski ambasador je kazao da su investitori iz Poljske veoma zaniteresirani da učestvuju u revitalizaciji i modernizaciji rudnika, ali i u izgradnji novih elektroenergetskih objekata.

Također, istakao je Tyszkiewicz, postoji mogućnost da Vlada FBiH zatraži robni kredit koji bi vlada Poljske odobrila, a takvi aranžmani već su implementirani u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici uprava, odnosno direktori četiriju velikih poljskih kompanija koje proizvode, ugrađuju i održavaju opremu za rudnike i elektrane. Riječ je o kompanijama koje deset godina posluju na revitalizaciji rudnika u BiH i već su realizirale nekoliko uspješnih projekata.

Tokom sastanka prezentirali su svoje potencijale, posebno kada je riječ o dubinskom rudarstvu. Na sastanku je dogovoren i susret direktora i eksperata kompanija dviju zemalja u vezi s rudarstvom i energetikom radi ocjenjivanja mogućnosti unapređenja saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.