BiH
0

Vlada FBiH će intervenirati namirnicama iz robnih rezervi

Sarajevo-x.com/FTV
Vlada Federacije BiH će aktivirati robne rezerve kako bi stabilizirala rast cijena ulja i ostalih životnih manirnica, te spriječila nestašicu ovih proizvoda, dogovoreno je na sjednici Federalne vlade u Sarajevu.

Direkcija robnih rezervi je zadužena da do ponedjeljka Vladi dostavi informacije o količinama i vrstama namirnica kojima raspolaže, nakon čega će Vlada donijeti odluku o njihovom stavljanju u promet.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak je izjavio novinarima da su inspektori jučer kontrolirali po nekoliko prodavnica u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću i zaključili da je rast cijena evidentan, te da jestivo ulje u Sarajevu košta od 2,70 do 3,00 KM. Kako je rekao, osnovni razlog za to je porast uvoznih cijena ovih proizvoda, koje trenutno iznose oko 2,10 KM, te poskupljenje energenata, što, u konačnici, odgovara cijenama na tržištu.

Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila nacrte zakona o budžetu Federacije BiH za iduću godinu te zakon o njegovu izvršenju. Prema Nacrtu, budžet bi trebao iznositi 1.746.697.278 KM. To je, kako je saopćeno, za 160,4 miliona maraka više od rebalansiranog ovogodišnjeg budžeta. Pritom, analitičke procjene ukazuju na mogućnost prema kojoj bi iz ovogodišnjeg budžeta u iduću budžetsku godinu moglo biti preneseno oko 150 miliona maraka neraspoređenog viška prihoda.