|

Vlada BPK uputila protestno pismo Vladi i Parlamentu FBIH

Vlada BPK uputila protestno pismo Vladi i Parlamentu FBIH
1
F
FENA
22.11.2012. u 13:11
14
komentara
1

dijeljenja
Vlada BPK uputila protestno pismo Vladi i Parlamentu FBIH
Zbog izostanka finansijske podrške i nedoznačavanja planiranih sredstava iz federalnog budžeta, Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde uputila je protestno pismo na adrese najviših zakonodavnih i izvršnih tijela u Federaciji BiH.
Kako ističe premijer BPK-a Alija Begović, protestno pismo odgovor je Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na ignorantski odnos Vlade Federacije prema ovom kantonu koji se, zbog nedoznačavanja grant sredstava iz federalnog budžeta od utvrđenih pet miliona KM u 2012.godini, suočava s do sada najtežom situacijom u historiji Kantona.

"Bezuspješni su bili svi naši dosadašnji pokušaji za razgovor s premijerom Nerminom Nikšićem u proteklih pet mjeseci. Da nas je bar odbio, nego uopće ne reagira već nas ignoriše, što je ponižavajuće", ističe Begović.

Podsjeća na činjenicu da je fiskalni kapacitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde nedovoljan za funkcioniranje i izvršavanje Ustavom i zakonima propisanih obaveza, te da je iz toga proistekla Ustavom propisana obaveza viših nivoa vlasti za fiskalno ujednačavanje i omogućavanje ravnomjernog razvoja svih dijelova FBiH, kantona i općina.

U pismu se upozorava da su trenutno ugrožene sve funkcije institucija Kantona, općina u njegovom sastavu, kao i obaveze prema socijalnim kategorijama, učenicima, školama, zdravstvenim ustanovama, započetim i planiranim projektima.

Također se naglašava da se do sada, u historiji Kantona, nije desio ovakav slučaj zanemarivanja od Federacije BiH te da do današnjeg dana nije doznačen nijedan konvertibilni fening.

Od Vlade Federacije traži se da izvrši svoju obavezu izvršavanja budžeta FBiH i hitno doznači planirana sredstva od pet miliona KM, iako su i ona mala i nedostatna.

Također traži se hitno očitovanje Vlade Federacije BiH i Parlamenta Federacije BiH u smislu redefiniranja kredita MMF-a za BPK, odnosno preuzimanja duga iz 2009.godine od 8,7 miliona KM na teret Federacije BiH.

"To je veliko opterećenje za BPK jer smo 2009.godine umjesto granta iz budžeta FBiH dobili 8.700.000 KM na ime granta ali kroz kreditno zaduženje od MMF-a. BPK Goražde u tom trenutku nije bio čak ni kreditno sposoban i Skupština BPK-a Goražde bila je prinuđena prihvatiti takvo zaduženje na intervenciju iz Federacije BiH. Kako su oni tad objašnjavali, kompletan stand-by aranžman propao bi ukoliko ovo ne bismo prihvatili, s tim što su svi iz federalnih vlasti kazali da će Federacija BiH, što je sasvim razumljivo i logično, prihvatiti taj kredit kao svoj, budući da naš kanton svake godine prima grant i u tom iznosu svakako ne može servisirati takav veliki i kratkoročni kredit. Međutim, do danas tu obavezu Federacija nije preuzela ", pojasnio je Begović.

Od Vlade i Parlamenta Federacije u pismu se traži i da izvršavanjem projekata i transfera za podsticaj razvoja, značajnije podrži BPK, budući da je to do sada bilo nedopustivo malo i diskriminirajuće te da prilikom izrade budžeta za 2013. godinu osobitu pažnju posvete fiskalnom ujednačavanju i odnosu prema nerazvijenim kantonima i općinama.

"U prilogu protestnog pisma je i jedan pregled koji je napravilo Federalno ministarstvo za privredu. Za podsticaj u poljoprivredi u proteklih pet godina BPK Goražde dobio je oko 2.500.000 KM, dok su neki drugi kantoni, naprimjer Posavski, dobili oko 16.000.000 KM. Dakle, mali kantoni ali znatno veće sume, što također na jedan način govori o jednom zapostavljenom odnosu BPK-a u odnosu na druge kantone od Federalnog parlamenta i Vlade", kazao je premijer BPK-a.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...