BiH
0

Vlada BPK u program rada uvrstila mjere demonstranata

FENA
Goražde
Goražde
Kolegij Skupštine i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su održali zajedničku sjednicu na kojoj je bilo govora o redovnim aktivnostima Vlade i Skupštine za ovu godinu, ali i načinima rješavanja problema na koje je ukazano na posljednjim protestima.

Vlada BPK Goražde je svoj prvobitno planirani Prijedlog programa rada Vlade BPK Goražde doradila i u njega uvrstila određene mjere koje se odnose na dio problema koje su istaknule formalne i neformalne grupe putem demonstracija, te dio koji je predložila sama Vlada.

"Između ostalog, to su one mjere koje su otprilike u nekim kantonima već i donesene. To je određeno smanjivanje plaća za funkcionere i izabrane zvaničnike i druge mjere koje se odnose na tzv. bijeli hljeb, rad u komisijama i slično", rekao je sekretar Vlade BPK Goražde Emir Sijerčić.

Izrazio je nadu da će ove mjere naići na podršku u Skupštini i očekivanje da se Skupština o njima pozitivno izjasni i da saglasnost kako bi se krenulo sa njihovom realizacijom.

Također, kaže Sijerčić, predviđen je i čitav niz mjera u oblasti ekonomije, socijalne skrbi, kao i rješavanje nekih problema koji već duži niz godina opterećuju Kanton.

Na ovoj sjednici, zakazana je sjednica za petak, na kojoj će se razmatrati pitanja vezana za godišnje zasjedanje Skupštine - Program rada Vlade, mjere i ciljevi ekonomske politike za ovu godinu, Program rada Skupštine i sve što Vlada eventualno bude kandidovala i što je do sada dostavila u proceduru.

Naredna sjednica zakazana je za 26. februar, kada će se razmatrati i ostala pitanja u redovnoj proceduri, a imat će također i posebnu tačku - Aktuelna situacija u BPK Goražde, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.