BiH
0

VKBI od Reisa Cerića traži da zaštiti Fatu Orlović

FENA
Upravni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je uputio otvoreno pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Mustafi ef. Cerići, tražeći od njega da putem Rijaseta Islamske zajednice zaštiti Fatu Orlović.

Fata Orlović je članica Islamske zajednice iz Konjević Polja, te traže od ef. Cerića da joj da podršku u ostvarivanju njenih zakonskih prava.

  • Sve ovo vrijeme smo očekivali da Rijaset Islamske zajednice BiH i njegovi odgovorni pojedinci iznesu ovaj slučaj pred Međureligijsko vijeće ili da se putem Tuzlanskog muftijstva i tuzlansko-zvorničkog vladike u neposrednim kontaktima pokuša naći rješenje kojim bi se zaštitio život, imovina i čast jednog člana muslimanske zajednice, od ničim izazvanog nasrtaja institucija i pojedinaca Pravoslavne crkve, kaže se u pismu.

Okružno tužilaštvo iz Bijeljine podnijelo je tužbu protiv Fate Orlović zbog navodnog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje.

U VKBI-ju smatraju neophodnim da Rijaset Islamske zajednice, pored uključivanja posredstvom svoga advokata u postupak kao zainteresovana strana, obavijesti o cijelom slučaju međunarodnu javnost kako Srpska pravoslavna crkva u BiH uzurpira privatnu imovinu muslimana uz podršku vlasti Republike Srpske i indikativnu nezainteresovanost visokog predstavnika da ovoj samovolji stane naput.