|

VKBI: Nobelov komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja

VKBI: Nobelov komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja
4
F
FENA
13.10.2019. u 14:44
25
komentara
4

dijeljenja
VKBI: Nobelov komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja
Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenila je da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peteru Handkeu apsolutno anticivilizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni "fašizoidnom" i nacionalističkom politikom koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja.
"Austrijski pisac Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao empatiju za žrtve koje je iza sebe ostavila ubilačka mašinerija Slobodana Miloševića", istaknuto je u saopćenju.

Iz VKBI-a naglašavaju da je negator ratnih zločina nad građanima Republike Bosne i Hercegovine Handke 'lingvističkom inventivnošću' moralno posrnuo u negiranje zločina genocida.

"Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske povijesti, ali nećemo dozvoliti da nam on definira prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu", navodi se u saopćenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...