BiH
80

Vježba spašavanja u Sarajevu: Spuštanje 30 metara u dubinu kanjona

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vježba spašavanja teško povrijeđenih iz nepristupačnih kanjona izvedena je danas na lokalitetu Gazinog Hana i Hreše. U vježbi su učestvovali predstavnici Kluba spasavalaca 2000, a primijenjena je tehnika Tirolska traverza.

Vježbu je predvodio Paša Grbo, koji je u razgovoru za portal Klix.ba kazao da su izvedene vrlo zahtjevne vježbe izvlačenja povrijeđenih iz nepristupačnih kanjona i klisura.

"Sigurnost ljudi često je u rukama spasilaca, a danas smo pokušali izvesti vježbu spašavanja iz kanjona i klisura i područja gdje pristupa nemaju ni helikopteri. Osim klisura i kanjona, to podrazumijeva i duboke pećine i glečerske pukotine. Primijenili smo vrlo zahtjevnu metodu 'Tirolska traverza', a mislim da se do sada pokazala najuspješnijom. Posebno moram pohvaliti kolege iz Slovenije, koji osim nas imaju slične vježbe i obuke", izjavio je Grbo.

U današnjoj vježbi spašavanja učestvovala su 24 spasioca, među kojima i tri djevojke. Jedna od njih imala je priliku spustiti se 30 metara u provaliju i pomoći "unesrećenom".

U vježbi su učestvovali i članovi Gorske službe spašavanja Civilne zaštite Ilidža i Vatrogasnog društva Vratnik.