Brzi odgovor 21
52

Vježba američke i bh. vojske prešla u fazu taktičkih pokreta na terenu

S. H.
Nakon kvalifikacijskih bojevih gađanja iz pješadijskog naoružanja pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, četvrtog dana vježbe "Brzi odgovor 21", u četvrtak 20. maja 2021. godine, prešli su u fazu taktičkih pokreta na terenu.

Operativna komanda OS BiH je izdala operativno naređenje komandantu Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH da se izvrše taktički pokreti u cilju potpune integracije snaga i pripreme za još intenzivniju fazu vježbe "Brzi odgovor 21".

U sklopu redovnih aktivnosti obilaska angažiranih jedinica, direktor vježbe "Brzi odgovor 2" u BiH brigadir Slaven Blavicki posjetio je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) MO i OS BiH, koji je oformljen i za ovu vježbu, uz podršku OS SAD-a. Jedinice na terenu obišao je i predstavnik Operativne komande OS BiH brigadir Mirzet Lubenović. Obojica su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na vježbi.

Istovremeno, na poligonu za obuku Manjača je počela i redovna godišnja vježba Oružanih snaga BiH "Dinamičan odgovor 21-4", čime se dodatno provjerava sposobnost komandnog kadra OS BiH za istovremeno kombiniranje dvije različite vježbe. Time ukupan broj angažiranog ljudstva sada iznosi više od 1.700 vojnika.