BiH
0

"Vjetrenica" protiv izgradnje odlagališta smeća blizu Popova polja

FENA
Speleološka udruga "Vjetrenica - Popovo polje" protivi se izgradnji odlagališta otpada u Dubrovačkom primorju uz granicu s Bosnom i Hercegovinom jer ga smatra štetnim za Popovo polje i Dubrovačko primorje te poziva vlast i javnost Bosne i Hercegovine i Hrvatske da dignu svoj glas protiv toga.

Prošlog tjedna županijska vlast u Dubrovniku objavila je da se nova lokacija odlagališta planira na Banjevici kod sela Trnovica u Hrvatskoj, koja je udaljena oko tri do četiri kilometra zračne linije od ruba završnog, sjeverozapadnog djela Popova polja i najmanje je 150 metara na većoj koti od Popova polja.

Zbog iznimno propusnog terena i brojnih utvrđenih podzemnih veza koje od Popova polja prolaze ispod predviđenog mjesta odlagališta prema moru između Slanog i Neuma, ta lokacija može biti štetna za ekološki sustav Popova polje koji je dom za vrlo ugroženu i najbogatiju podzemnu faunu na svijetu.

Iako se hidrogeološka istraživanja, čiji su rezultati objavljeni na web stranici Dubrovačko-neretvanske županije, protive navedenoj lokaciji, županijska vlast, kako prenose dubrovački mediji, tu lokaciju smatra najpovoljnijom.

Tamošnja vlast navodno je započela razgovor s predstavnicima Bosne i Hercegovine oko istraživanja kojima se treba utvrditi hoće li centar za gospodarenje otpadom imati negativan utjecaj na špilju Vjetrenica, smatrajući kako to nije njihova obaveza, ali da to rade "kako kasnije ne bi imali problema u donošenju studije utjecaja na okoliš".

Prije dvije godine ista vlast namjeravala je smjestiti odlagalište u neposrednoj blizini terena iznad Vjetrenice, oko 20 km jugoistočnije od Banjevice, ali je odustala nakon što je utvrđeno da se Badovinje rupe nalaze u drugoj vodozaštitnoj zoni. Zajedničko za obje lokacije jest da se nalaze tik uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, što je čini se, jedan od prioriteta u izboru lokacije vlastima Dubrovačko-neretvanske županije, stoji u priopćenju iz Speleološke udruge "Vjetrenica - Popovo polje".