Let iznad grada
14.4k

Vjetar rastjerao smog i maglu: Uživajte u prizorima Sarajeva bez "poklopca"

V.K.
Uslijed poboljšanja vremenskih prilika, prije svega vjetra koji je rastjerao maglu i smog iznad Sarajeva, zrak u gradu manje je zagađen što se jasno može vidjeti iz videokadrova i fotografija koje vam donosimo.

Video iz zraka koji je snimio Helifilm, kao i fotografije, bez sumnje će vas ostaviti bez daha, kako zbog ljepote Sarajeva noću, tako i zbog rijetkih prizora grada bez poznatog "poklopca" tokom zimskog perioda.

Let iznad Sarajeva
Let iznad Sarajeva

Za razliku od većine dana koji su obilježili prethodni mjesec kada je zrak okarakterisan kao nezdrav te je nekoliko puta proglašavana epizoda "Pripravnost", zrak u Sarajevu prema današnjim mjerenjima registrovan je kao mnogo bolji i ugodniji za disanje.

Prekrasni prizori Sarajeva bez
Prekrasni prizori Sarajeva bez "poklopca"

Prema posljednjiim mjerenjima stranice Ekoakcija, indeks kvaliteta zraka na Bjelavama, Ilidži, u blizini Vijećnice, i na mjerenjima kod ambasade Sjedinjenih Američkih Država, je "dobar". Istovremeno, prema posljednjim mjerenjima kvaliteta zraka na Otoci iznosila 53, što spada u kategoriju "umjereno zagađenog" zraka.

U Sarajevu bez smoga ćemo uživati i narednih nekoliko dana
U Sarajevu bez smoga ćemo uživati i narednih nekoliko dana

Ukoliko se uporede podaci sa prethodnim danima, kvalitet zraka u Sarajevu danas je znatno bolji za razliku od prethodnih dana kada je indeks kvalitete pokazivao rezultate 160, 196 i 200 te je zrak bio registrovan kao "nezdrav" i "vrlo nezdrav" za građane Sarajeva.

Neobično čist zrak za ovo doba godine
Neobično čist zrak za ovo doba godine

S obzirom na to kakvo vrijeme u Bosni i Hercegovini najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, možemo očekivati da uslijed kiše i rasta temperatura Sarajevo i u narednim danima bilježi mnogo manje zagađenje nego što je to bio slučaj u danima iza nas.

Vjetar rastjerao smog i maglu
Vjetar rastjerao smog i maglu

To znači da ne bismo trebali strahovati da se "poklopac" vraća, barem ne u narednih nekoliko dana.