{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vještak: Pronađeni povez iz masovne grobnice i uže od istog materijala

F
5.12.2012. u 17:52
0
Vještak: Pronađeni povez iz masovne grobnice i uže od istog materijala
0
Vještak: Pronađeni povez iz masovne grobnice i uže od istog materijala
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid počinjen u Srebrenici, vještak Tužilaštva BiH je zaključio da povez pronađen u masovnoj grobnici i uže koje mu je dostavljeno mogu biti od istog materijala.
Mevludin Hajdar, vještak hemijske struke, dobio je zadatak da utvrdi sličnost ili različitost poveza iz masovne grobnice i užeta koji su mu dostavljeni.

"Imajući u vidu primijenjene metode navedene u analizi, ispitivani uzorci su, po fizičkim i hemijskim karakteristikama, identični i mogu da potiču od istog komada materijala", kazao je vještak.

Na suđenju nije navedeno u kojoj je masovnoj grobnici pronađen povez, kao ni odakle potiče uže, javio je BIRN-Justice Report.

Vještak Hajdar je rekao da nije moguće utvrditi starost ovih uzoraka, iako mu to nije bio predmet analize.

Stanišić i Milošević su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano oko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Tužilaštvo BiH smatra da su oni znali za planirano pogubljenje, te da je pod njihovom komandom nadgledano ukrcavanje i praćenje zarobljenika do brane. Zarobljenici su odvođeni s povezima na rukama.

Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

BIRN navodi da bi suđenje trebalo biti nastavljeno 19. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: