{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vještak: Pronađeni povez iz masovne grobnice i uže od istog materijala

F
5.12.2012. u 17:52
0
Vještak: Pronađeni povez iz masovne grobnice i uže od istog materijala
0
Vještak: Pronađeni povez iz masovne grobnice i uže od istog materijala
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid počinjen u Srebrenici, vještak Tužilaštva BiH je zaključio da povez pronađen u masovnoj grobnici i uže koje mu je dostavljeno mogu biti od istog materijala.
Mevludin Hajdar, vještak hemijske struke, dobio je zadatak da utvrdi sličnost ili različitost poveza iz masovne grobnice i užeta koji su mu dostavljeni.

"Imajući u vidu primijenjene metode navedene u analizi, ispitivani uzorci su, po fizičkim i hemijskim karakteristikama, identični i mogu da potiču od istog komada materijala", kazao je vještak.

Na suđenju nije navedeno u kojoj je masovnoj grobnici pronađen povez, kao ni odakle potiče uže, javio je BIRN-Justice Report.

Vještak Hajdar je rekao da nije moguće utvrditi starost ovih uzoraka, iako mu to nije bio predmet analize.

Stanišić i Milošević su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano oko 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Tužilaštvo BiH smatra da su oni znali za planirano pogubljenje, te da je pod njihovom komandom nadgledano ukrcavanje i praćenje zarobljenika do brane. Zarobljenici su odvođeni s povezima na rukama.

Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

BIRN navodi da bi suđenje trebalo biti nastavljeno 19. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: