{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vještak neuropshijatar svjedočio na suđenju Bašiću i Šijaku

F
18.6.2012. u 17:58
0
2
Vještak neuropshijatar svjedočio na suđenju Bašiću i Šijaku
0
Vještak neuropshijatar svjedočio na suđenju Bašiću i Šijaku
Na suđenju optuženima Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, vještak medicinske struke Tužilaštva Bosne i Hercegovine je naveo da je iz razgovora sa zaštićenom svjedokinjom A zaključio da ona ispoljava simptome karakteristične za višestruko silovane osobe.
Neuropsihijatar Omer Ćemalović bio je u timu doktora koji su obavili vještačenje zaštićene svjedokinje A. Neuropsihijatrica Marija Kaučić-Komšić i psihologinja Mirjana Musić su, kao vještakinje Tužilaštva BiH, u maju 2012. predstavile nalaz i mišljenje, a Odbrane su zatražile da ispitaju i Ćemalovića.

"Možemo tvrditi da ispoljava simptome višestruko silovane osobe. Imala je osjećaj krivnje, što je karakteristično za silovane osobe. Bila je ojađena i osjećala se poniženom”, rekao je vještak.

U optužnici se navodi da su Bašić i Šijak, zajedno sa dva neidentifikovana pripadnika Armije BiH (ABiH), 25. januara 1994. godine prisilili na seksualni odnos zaštićenu svjedokinju A, koja je bila u posjeti u zatvoru u Varešu.

Bašić je bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Bašićevog branioca Kerima Čelika interesovao je dio iz nalaza u kojem je navedeno da je zaštićenoj svjedokinji A, zbog simptoma povezanih sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), “narušeno funkcionisanje u poslu”.

"Nije mogla funkcionirati. Povukla se u smiraj", objasnio je vještak.

Branilac je naveo da se zaštićena svjedokinja A, osam godina nakon događaja u januaru 1994., udala i otišla živjeti s mužem, te da je prestala raditi zbog udaljenosti posla od kuće.

Vještak Ćemalović je rekao da "ne vidi razlog što bi to bilo značajno".

Na pitanje Odbrane, on je potvrdio da je prije vještačenja znao da se radi o osobi koja je navela da je silovana.

Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje dokaza, a prvi svjedoci Bašićeve Odbrane bit će saslušani u nastavku suđenja zakazanom za 2. juli, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: