BiH
0

Vještačenje procesne sposobnosti optuženika

FENA
Predočavanjem nalaza i mišljenja tima sudskih vještaka medicinske struke danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje generalnom direktoru Postbank BiH - Poštanske banke d.d. Sarajevo Enveru Ibragiću, koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Nalaz sudskih vještaka odnosio se na ocjenu procesne sposobnosti (sposobnosti optuženika da prati suđenje), s obzirom na to da je usljed njegove bolesti pretres u ovom predmetu ranije bio odgođen na neodređeno vrijeme.

Kako je izjavio sudski vještak neuropsihijatar dr. Abdulah Kučukalić, na temelju kliničkog pregleda i testiranja utvrđeno je da kod optuženog nije došlo do narušavanja neuroloških funkcija, ni komunikacijskih sposobnosti.

Istovremeno, mišljenje vještaka je da na psihološkom planu Ibragić trpi od anksioznosti, depresivnih tegoba uzrokovanih stresom i naglom promjenom statusa, usljed čega je došlo do reduciranja mehanizma prilagodljivosti, uz snižen prag emocionalnog reagiranja.

Ocjena vještaka je da zbog takvog stanja optuženog treba poštedjeti "sekundarnih trauma" koje mogu prouzročiti pogoršanje kliničkog stanja.

Stoga se nalazom i mišljenjem vještaka Sudu sugerira da ubrza postupak te da se fokusira na njegove bitne odrednice.

Branitelj optuženog, advokat Sead Hodžić predložio je Sudu da radi ovakvog stanja njegovog branjenika donese rješenje o isključenju javnosti iz ovog procesa, upućujući upit vještaku da se očituje u vezi s tim.

Vještak je konstatirao da je takav prijedlog opravdan, a Sud će se u vezi s tim naknadno odrediti.

S obzirom na to da je proteklo više od mjesec dana od posljednjeg ročišta, te da je, u međuvremenu, došlo do izmjene u sastavu Sudskog vijeća, suđenje u ovom predmetu je počelo iznova, uz saglasnost strana (odbrane i optužbe) koje su ostale pri ranijim navodima.

Sud je donio rješenje o tome da se izvrši uvid u sve dosad provedene dokazne prijedloge, odnosno prepis tonskog zapisa s CD-a na kojem su pohranjeni svi zapisnici iz dosadašnjeg toka sudskog postupka.

Za naredno ročište, zakazano za 9. juli, predloženo je saslušanje sudskog vještaka finansijske struke.