Čović o predsjedniku SDA
0

'Vjerujem u kontinuitet razgovora oko ustavnih promjena'

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će se, bez obzira ko bio novi predsjednik SDA, nastaviti kontinuitet razgovora oko ustavnih promjena u BiH.

"BiH treba novi ustav koji će osigurati jednakopravnost tri naroda u BiH, te državu koja može pristupiti euroatlantskim asocijacijama Lider svake političke stranke koji na sličan način razmišlja, dobrodošao je HDZ-u BiH. Stoga, vjerujem da će se nakon Kongresa SDA nastaviti kontinuitet razgovora oko ustavnih promjena", izjavio je Čović, odgovarajući na novinarske upite uoči današnje sjednice Središnjeg odbora HDZ-a BiH u Mostaru.

Čović nije želio govoriti o kandidatima za novog predsjednika SDA, ističući da ne želi utjecati na raspoloženje sudionika Kongresa SDA. Samo je napomenuo da će se nakon tog kongresa vrlo brzo održati sastanak trojice lidera s Visokim predstavnikom BiH kako bi se jasno definirali stavovi oko ustavnih promjena, te vremenski okviri do kada se neke stvari moraju završiti

Na novinarski upit kako komentira činjenicu da potpredsjednika SAD-a Joseph Biden nije imao s njim odvojeni razgovor tokom nedavnog posjeta BiH. Čović je kazao da mu je "drago" što se to dogodilo.

"Drago mi je što nisam imao odvojen sastanak s gospodinom Bidenom, s obzirom da znam što je bila poruka tih sastanaka", kazao je Čović, ne želeći reći sadržaj tih poruka. Samo je kazao da mu je jedino žao što je ostavljena mogućnost da se špekulira da Hrvati nisu više politički čimbenik, jer nije imao odvojeni sastanak s Bidenom.

"Američka administracija i mi bili smo partner jedni drugima u svim procesima u zadnje dvije tri godine i to želimo nastaviti", poručio je Čović, naglasivši da su najznačajnije poruke iz posjeta potpredsjednika SAD-a da nema specijalnog predstavnika SAD-a za BiH te da se mora promijeniti nacionalistička retorika.

Na upit dokle se došlo s ujedinjenjem dva HDZ-a, Čović nije htio špekulirati, već je kazao da je njegova stranka otvorena za sve koji prepoznaju program HDZ-a BiH.

"Potrebno je okrupnjavanje na političkoj sceni među Hrvatima. Osamnaest političkih stranaka nije dobro i svi oni koji prepoznaju naš program, dobrodošli su u veliku obitelj HDZ-a", kazao je Čović.

Govoreći o današnjima sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH, Čović je kazao da je glavna tema tih sjednica analiza postignutih rezultata HDZ-a BiH u protekle dvije godine, te planovi za iduće razdoblje.