Christian Schwarz-Schilling
0

Vjerujem da će u BiH doći "neki novi klinci"

FENA
Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling u intervjuu za Glas Amerike govorio je o vremenu od prije dvije godine, kada se našao pred odlukom da li razvlastiti premijera Republike Srpske Milorada Dodika zbog poziva na referendum o nezavisnosti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, ili mu dati šansu da posluša posljednje upozorenje visokog predstavnika.

Tada se Schwarz-Schiling odlučio se za ovo drugo i danas kaže da se nije pokajao:

"Mislim da to nije bilo pitanje dobrog ili lošeg raspoloženja. Riječ je, prije svega, o političkom pitanju, a tu su i obaveze visokog predstavnika prema sudbini BiH i prema međunarodnoj zajednici. Dakle, prva stvar je - da je Dodik nastavio sa čvrstom pozicijom da napusti državu, te da od entiteta načini nezavisnu državu, tada bi to bilo u direktnom konfliktu s Daytonom, što bi izazvalo konsekvence. Obaveza visokog predstavnika je da to ne dozvoli. Situacija je bila potpuno korektna. Dodik je poslušao i do izbora nije ponovio svoju poziciju, posebno nije govorio o bilo kakvim konkretnim mjerama za pripremu referenduma. Dakle, bila je riječ o prijetnji, prijetnji koja je poslušana, i do danas nisam našao niti jedan razlog da pomislim kako je odluka da ga ne smijenim bila pogrešna."

Na pitanje kako komentira Dodika danas, njegovu poziciju, izjave i stavove, bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling je odgovorio:

"On je morao nešto da nauči od tada. U suprotnom, visoki predstavnik će se naći u situaciji u kojoj sam ja bio prije dvije godine. Međutim, mislim da visoki predstavnik čini sve kako bi eliminirao takvu mogućnost, ali riječ je teškom poslu. Mislim da će i Dodik biti dovoljno pametan da preživi. Jer, ako on primijeti da postoji stvarna opasnost po njega on će tada spoznati da treba da se barem malo promijeni kako bi mogao da nastavi svojim putem."

Konstataciju da je to sve da bi se ostalo na vlasti, a ne da bi se proveo cilj - odvajanje RS od BiH – Schwarz-Schilling je prokomentirao na sljedeći način:

"Ne vjerujem da Dodik ima stvarnu namjeru da se odvoji. Mislim da on osluškuje i, u velikoj mjeri, prati situaciju u susjednoj Srbiji, osluškuje tok zbivanja oko kosovskog problema, a ima i dobre odnose s predsjednikom Tadićem. On vidi da je vjerovatno za njega bolje da bude na čelu entiteta, sada, kao premijer, nego da bude Republika Srpska bude neki region zavisan od Srbije. Mislim da on tu nema još mnogo toga da kaže, zato što bi Republika Srpska tada bila manje važna nego što je sada."

O ulozi Harisa Silajdžića kao protivteže, Schwarz-Schilling kaže:

"Mislim da nijedna strana nema pravo. Dodik, koji na prvo mjesto stavlja entitet, i Silajdžić, koji se pita kako da se riješi Republike Srpske jer je stava da RS, historijski, više nema prava da opstane. Dakle, obje strane treba da napuste svoje pozicije jer Dayton jasno ukazuje da jesu dva entiteta, a da promjena može doći samo konsenzusom entiteta, države i stanovnika BiH. Dakle, obojica moraju da nauče da nije riječ samo o tome da se donese odluka, da se ujutro probudim i odlučim da ću nešto da učinim... Riječ je o pravljenju konsenzusa, prilaženju jednih drugima, i imanju jednake ideje o bosanskohercegovačkoj državi."

Kao visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling je mnogo toga vidio, uvidio i čuo u BiH. Da li je sada mišljenja da su zemlji potrebni "neki novi klinci", neki novi ljudi, političari, da je vode?

"Mislim, za otprilike pet godina desit će se potpuna generacijska smjena. Generacija koja je doživjela rat i genocid više neće biti aktivna, više neće biti na vlasti, ni na ovoj, ni na onoj strani. Mislim da je to nova šansa. Ja sam zaista uvjeren da mlada generacija ima bolji pogled na budućnost. Oni neće misliti da je najvažnije da se utvrdi ko je za šta kriv u prošlosti, već će razmišljati kako da uobliče budućnost da bi njihova generacija i njihova djeca imali bolje uvjete. To vrijeme će neizbježno doći i ja sam zato optimist", također je rekao bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling u intervjuu za Glas Amerike.