Molitva za ubijene
389

Vjerski poglavari posjetili Kazane iznad Sarajeva: Došlo je vrijeme da se svi postidimo

Piše: I. P.
Međureligijsko Vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV) posjetilo je jutros Kazane, lokaciju na Trebeviću gdje su pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH dovodili i ubijali sarajevske civile uglavnom srpske nacionalnosti.

Obilazak Kazana zajednički su obavilii predsjednik MRV-a episkop Grigorije i članovi Skupštine kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić i Boris Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice.

"Došlo je vrijeme da se svi na iskreni način postidimo svega što se dogodilo među nama", rekao je vladika Grigorije nakon služenja molitve za ubijene.

Tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni su i ubijani sarajevski civili. Tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH. Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Pored Kazana, Međureligijsko Vijeće u Bosni i Hercegovini danas će obići mjesta stradanja svih naroda - Križančevo Selo, Kruščice i Korićanske stijene.

Osim navedenih, mjesta stradanja će posjetiti i delegacije crkava i vjerskih zajednica, te delegacije partnerskih organizacija, fondacija Maximilijan Kolbe i Konrad Adenauer, CRS-a, OSCE-a, USAID-a i Ambasade SAD-a.

Na obilazak mjesta stradanja su pozvani i članovi Predsjedništva BiH, premijeri i predsjednici Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo, te načelnici općina Stari Grad, Vitez i Kneževo.