{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjerski objekti u Sarajevu obilježavaju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

Klix.ba
10.11.2018. u 21:55
20
18
Vjerski objekti u Sarajevu obilježavaju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata
20
Neki od najznamenitijih građevinskih objekata u samoj jezgri Sarajeva noćas su osvijetljeni posebnom rasvjetom čime je u glavnom gradu BiH obilježeno stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata.
Gazi Husrev-begova biblioteka i Aškenaška sinagoga u Sarajevu su objekti koji su prvim sutonom simbolično osvijetljeni posebnom žutom i plavom rasvjetom čime se i Sarajevo pridružilo drugim evropskim gradovima koji su obilježili stotinu godina od okončanja najvećeg sukoba u historiji čovječanstva - Prvog svjetskog rata. U nedjelju će se obilježavanju pridružiti i ostali vjerski objekti u Sarajevu.

Slično obilježavanje bilo je upriličeno i 2014. godine povodom stotinu godina od Sarajevskog atentata, a navedena godišnjica bila je ispraćena nizom umjetničkih izvedbi i radionica pod nazivom "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova" u kojima su učešće uzeli novinari, umjetnici, historičari, istraživači i mnogi drugi.

Naime, Prvi svjetski rat službeno je počeo 28. juna 1914. godine i to atentatom Gavrila Principa na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju na Latinskoj ćupriji u Sarajevu. Nakon ovog događaja Austrija objavljuje rat Srbiji, što dovodi do toga da Rusija napadne Austro-Ugarsku čime nastaje globalni metež.

Rat je okončan 11. novembra 1918. godine i to nakon što je Njemačka potpisala kapitulaciju u jednom vagonu u šumi Compiegne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: