{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjerska briga za katolike u oružanim snagama BiH

F
15.10.2009. u 17:47
0
2
Vjerska briga za katolike u oružanim snagama BiH
0
Vjerska briga za katolike u oružanim snagama BiH
Foto: AP
Mješovita komisija za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice i Dodatog protokola na osnovni ugovor danas je na sjednici utvrdila Prijedlog ugovora o dušobrižništvu katolika vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH, koji će biti upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.
Prema ovom ugovoru, Sveta Stolica će u BiH osnovati vojni ordinarijat za dušobrižništvo katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH, na čijem čelu će biti biskup, vojni ordinarij.

Ugovor o vjerskoj skrbi za katoličke vjernike, pripadnike Oružanih snaga BiH, sačinjen je na osnovu člana 15 Osnovnog ugovora između BiH i Svete Stolice.

Na sjednici kojom su kopredsjedavali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico razgovarano je i o pitanjima iz nadležnosti Ministarstva pravde.

Rečeno je da je ovo ministarstvo pripremilo izmjene zakona u skladu s Osnovnim ugovorom između BiH i Svete Stolice.

Mješovita komisija je danas počela, a na sljedećoj sjednici u decembru će nastaviti raspravu o crkvenim medijima i crkvenim ustanovama za karitativno djelovanje i društvenu zaštitu.

Osim ministra Halilovića i apostolskog nuncija D'Errica, članovi Mješovite komisije su i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar pravde BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, mons. Pero Sudar, tajnik Apostolske nuncijature Waldemar Stanislaw Sommertag, don Tomo Vukšić i fra Ivan Sesar, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: