BiH
35

Vjeroučitelji svih konfesija u BiH posjetili vjerske objekte u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vjeroučitelji svih konfesija u Bosni i Hercegovini danas su hodočastili ljepoti sarajevskih vjerskih objekata, Franjevačkom samostanu, Carevoj džamiji, Sabornoj crkvi i Staroj sinagogi II Karl Vježu.

Međureligijski susreti vjeroučitelja u Bosni i Hercegovini se održavaju svake godine, a prvi susret je organiziralo Međureligijsko vijeće u BiH, dok su drugi i treći organizirale vjerske zajednice, Katolička Crkva i Srpska Pravoslavna Crkva.

Ovogodišnje susrete organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, odnosno, ispred Islamske zajednice, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta.

Domaćini vjeroučiteljima danas su bili prof. dr. Fra Ivan Šarćevič, Nemanja Đurejnović i Nezir Halilović koji su govorili o samopoštovanju, ali i otvorenosti prema drugima i drugačijima.

Foto: FENA
Foto: FENA

Cilj susreta jeste međusobno druženje i upoznavanje vjeroučitelja, razgovor o aktulenim problemima i izazovima na polju vjeronauke, sagledavanje mogućnosti za unaprjeđenje saradnje.

"Želimo poslati poruku građanima Bosne i Hercegovine da vjeronauka i vjeroučitelji nisu generatori netrpeljivosti nego naprotiv, da je poučavanje suživotu, moralu i tradicionalnim vrijednostima svake zajednice, temelj njihovog djelovanja", kazao je novinarima Nezir Halilović, uposlenik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZuBiH.

Sestra Antonija Lučić, vjeroučitelj Katoličkog školskog centra u Sarajevu kaže da ovim žele poslati poruku građanima BiH da je suživot moguć ukoliko su ljudi otvoreni jedni prema drugima.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Želimo pokazati narodu BiH da trebamo njegovati vlastitost, ali poštovati druge, njegovati svoje i biti otvoren za druge", rekla je sestra Antonija.

Svečanost otvorenja susreta upriličena je 25. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kada je organizirana dvodnevna panel diskusija o temi susreta "Mogućnosti unapređenja saradnje vjeroučitelja u BiH".

Današnjom posjetom vjerskim objektima, završeni su četvrti Međureligijski susreti vjeroučitelja BiH.